Şoarecii au mâncat 7% din producţia naţională de grâu
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Circa 7% din producţia de grâu din acest an a fost mâncată de şoareci, pagubele fiind estimate la 40 de milioane euro, a declarat Viorel Matei, preşedintele FNPAR, care acuză autorităţile că au interzis deratizările, pe motiv că produsele folosite de fermieri nu erau omologate de UE.

„Aproximativ 6-7% din producţia de grâu din acest an a fost mâncată de şoareci direct din câmp. Anul acesta a fost o explozie a numărului de şoareci. A fost ceva fantastic, nişte atacuri cum n-am mai văzut", a spus pentru Mediafax, Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România.

Din datele Ministerului Agriculturii, România a raportat o producţie de grâu de 7,37 milioane de tone în acest an, în urcare faţa de 7,34 milioane tone anul trecut, fiind cea mai mare din ultimii nouă ani şi a doua din ultimii 44 de ani.

Președintele FNPAR contestă însă cifra înaintată de autorităţi.

„Chiar dacă s-au declarat în acest an producţii record de grâu, acestea sunt mincinoase. Declaraţiile au fost făcute la începutul recoltei, când s-a recoltat 15-20% din suprafaţă şi, într-adevăr, producţiile au fost foarte bune, de peste 5.000 de kilograme la hectar. După aceea a venit primul val de ploi, iar producţiile au scăzut undeva pe la 4.200 de kilograme la hectar, urmat ceva mai târziu de un al treilea val de ploi, care a dus la scăderea producţiei la 1.800 de kilograme. Nu puteam să-l culegem pe tot odată, la început, pentru că nu se coace tot grâul în acelaşi timp", a mai spus oficialul federaţiei.

Citește și: AGRICULTURĂ, VIOREL MATEI: "UE nu vrea să sprijine agricultura românească"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel