SMArtFest 2022: Maia Morgenstern, Ramona Bădescu, prof. Constantin Dulcan-invitați la Borsec
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Festivalul internațional SMArtFest aduce pentru prima dată la Borsec, în județul Harghita,  celebrități precum Maia Morgenstern,  Ramona Bădescu și  Constantin Dulcan.

Festivalul are loc între 12-14 august 2022. În cadrul  SMArtFest 2022, vor fi susținute peste 30 de ateliere și conferințe tematice ce vor trata teme actuale și de mare interes din sfera cunoașterii, a muzicii și a artei.

Vor participa personalităţi de excepţie de pe scena naţională şi internaţională. Prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan, sculptorul Daniel Leș sau autorul austriac de bestsellere, Bernhard Moestl vor pune la dispoziţia participanţilor întreaga lor expertiză, în timp ce artişti îndrăgiţi ca The Motans, Republic, EMAA, Manuel Riva sau 4S Street vor ţine lumea „în mişcare”.

Evenimentul va găzdui și două momente speciale, primul fiind difuzarea în premieră în județul Harghita a filmului documentar care a obţinut cele mai multe voturi din partea publicului la TIFF, ,,Regele Mihai: drumul către casă".

Al doilea moment este premiera primului episod ,,Egregora – Comoara Pierdută”, în prezența regizorului Andrei Chiriac si a  actritei Ramona Badescu, interpretă în serial, venită special de la Roma pentru acest eveniment. Intrarea este gratuită.

Constantin Dulcan: Facem parte dintr-un câmp universal, ne alimentăm cu acesta

Profesorul Constantin Dulcan a explicat, în cadrul emisiunii „De-a Viaţa Ascunselea” cu Florentina Fântânaru, la Antena 3, că lumea se va schimba după pandemia COVID-19. „Ştiţi cum văd eu lumea? Ce vedem noi în clipa de faţă este un copac pe care îl vedem de la nivelul solului în sus, dar ceea ce îl susţine pe el sunt rădăcinile, seva care vine din profunzimi, pe care noi o ignorăm. Credem că doar atât există, doar pomul acela. Realitatea vine din profunziumi. Asta înţeleg eu prin abordare holistică, adică să mergem de la rădăcini, de la invizibil către vizibil. (...) Este, fără îndoială, un moment foarte dur în existenţa noastră. ESTE un moment greu, parcă ar fi războiul nostru mondial. Generaţia noastră era foarte încântată că noi nu am avut un război mondial şi iată că ceea ce se întâmplă în momentul de faţă este echivalentul unui război”, a spus Constantin Dulcan.

„Vreau să fiu optimist, dar nu optimist circumstanţial, cred că, după acest moment, va veni şi un moment de respiro şi avem toate motivele să credem că omul viitor nu va mai fi niciodată cel care a fost. Prin toată această suferinţă, îndurare a întregii omeniri, cred că omul a meditat, are mult de meditat, întrebările vor fi multe, ce trebuie să facem mai departe. Şi cred foarte tare că omenirea va căuta să îşi reanalizeze toate reperele care i-au fost până acum model de orientare în existenţă. Cred că trebuie să purcedem la revizuirea conceptului de cosmos, de om, de relaţii, de model social. Un model social trebuie să corespundă psihologiei şi biologiei umane pentru că am spus, şi repet, model social faci pentru oameni, nu pentru alte fiinţe. Şi în cosecinţă, dacă modelul social nu este în acord, în armonie, cu modalitatea de a fi a omului, modelul de comportament social şi psihologic, atunci acel model nu poate să fie eficient şi nu poate fi de durată”, a mai spus acesta.

„Fără îndoială că noi facem parte dintr-un câmp universal, ne alimentăm din el şi ne ducem existenţa. De aceea am spus că omul care încearcă să se cunoască pe sine, să intre într-o relaţie armonioasă cu semenii, într-un model social armonios cu oamenii, este omul căruia i se oferă şanse. Altfel, nu ne poate motiva optimist. (...) Tehnologia a evoluat enorm, însă, din păcate, psihologia umană rămâne puţin în urma tehnologiei, a mijloacelor prin care noi putem să ne diversificăm viaţa şi să ne-o uşurăm. Tehnologia ne-a pus la dispoziţie o mie de device-uri prin care putem să ne facem viaţa mai uşoară. Dar în acelaşi timp trebuie să fim într-un perfect acord cu noi înşine şi cu societatea în care trăim. Lucrul acesta este strict necesar. (...) În fiecare clipă în care gândim noi pledăm pentru existenţă, pentru viaţă, pentru longevitate sau dimpotrivă, pentru boală, pentru moarte. Suntem ceea ce gândim, suntem ceea ce ne hrănim, ceea ce respirăm şi ceea ce acţionăm”, a zis Constantin Dulcan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel