Slovacia: Vicepreşedintele parlamentului a demisionat după dezvăluiri în ancheta privind asasinarea lui Jan Kuciak
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Vicepreşedintele parlamentului slovac Martin Glvac a demisionat joi în urma dezvăluirilor privind legăturile sale cu un om de afaceri care ar fi ordonat uciderea jurnalistului Jan Kuciak în februarie 2018, caz care a dus la ample proteste soldate cu demisia premierului de la acea vreme, Robert Fico, transmite Reuters, scrie Agerpres.

Martin Glvac, liderul filialei din Bratislava a partidului SMER, al lui Robert Fico, este cel mai înalt demnitar ce demisionează ca urmare a legăturilor cu controversatul om de afaceri Marian Kocner.

Asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, care a descoperit cazuri de fraudă implicând oameni de afaceri cu conexiuni politice, şi a logodnicei sale Martina Kusnirova a atras atenţia asupra fenomenului corupţiei din Slovacia. În luna februarie 2018, Jan Kuciak a fost ucis împreună cu partenera sa de viaţă în locuinţa lor din Bratislava, în timp ce lucra la o investigaţie jurnalistică asupra legăturilor dintre guvernul slovac şi mafia italiană.

Luna trecută, poliţia slovacă i-a acuzat pe Kocner şi alţi trei indivizi de uciderea lui Jan Kuciak şi a partenerei sale. Marian Kocner şi alţi doi suspecţi au pledat nevinovat, în timp ce al patrulea a recunoscut participarea la asasinat.

Martin Glvac a admis că îl cunoaşte pe Marian Kocner, dar a negat că ar fi comis vrei neregulă. El a menţionat pe Facebook că se aşteaptă ca şi alţi politicieni care au avut legături cu Kocner, inclusiv lideri ai unor partide de opoziţie, să demisioneze.

Asasinarea lui Jan Kuciak a declanşat o gravă criză politică în Slovacia, ce a dus în martie anul trecut la demisia premierului Robert Fico, a doi miniştri de interne şi a şefului poliţiei naţionale. Ultimul articol al lui Jan Kuciak, neterminat dar publicat postum, a vizat oameni de afaceri italieni prezenţi în Slovacia - printre care Antonino Vadala - şi suspectaţi de legături cu mafia calabreză 'Ndrangheta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel