Slovacia a interzis etnicilor maghiari să-și redobândească cetățenia
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Slovacia a interzis etnicilor maghiari să-și redobândească cetățenia
Slovacia a interzis etnicilor maghiari să-și redobândească cetățenia
Slovacia interzice etnicilor maghiar să-și redobândească cetățenia ungară.

Legea privind dubla cetățenie în Slovacia a intrat în vigoare în 2010. De atunci, Slovacia nu a recunoscut legal dubla cetățenie: dacă un cetățean obține pașaportul unui alt stat, acesta pierde cetățenia slovacă conform legii. De atunci, peste 3.500 de persoane și-au pierdut cetățenia slovacă, potrivit Index.hu.

Ultima decizie a guvernului slovac blochează posibilitatea de redobândire a majorității maghiarilor care locuiesc acolo. Conform noii legi, cei care au locuit în altă țară de cel puțin cinci ani își pot recâștiga cetățenia slovacă.

Cu toate acestea, această prevedere nu se aplică maghiarilor, care locuiesc în principal într-o regiune numită de unguri Felvidejk (Ungaria Superioară). Maghiarii din Ungaria Superioară nu intră sub incidența acestei legi, deoarece majoritatea nu și-au schimbat locul de reședință.

Ministrul slovac de externe Martin Kluss a explicat recent de ce ungurii care locuiesc în Slovacia nu pot avea dublă cetățenie. În special, el a menționat ca exemplu Abhazia, Ucraina de Est, bazinul Donețk și alte zone similare, în care dubla cetățenie face parte dintr-un plan de confiscare a teritoriului de către o altă țară. Pe pagina sa de pe o rețea de socializare, el a scris: „Fiecare slovac care pledează sau acționează pentru un guvern străin ... este periculos pentru propria țară”.

Slovacia nu e de acord cu dubla cetățenie

Anterior, la începutul intervenției rusești în Crimeea, Martin Kluss a subliniat că un lucru similar s-ar putea întâmpla în Slovacia, dacă practica dublei cetățenii va rămâne. Membrii parlamentului slovac care reprezintă minoritatea maghiară sunt indignați de noul amendament la lege și cred că se adresează ungurilor.

"Modificarea legii arată că toate eforturile au fost îndreptate împotriva maghiarilor încă de la început", a declarat deputatul György Dimesi. El consideră această lege ca una care are un standard dublu.

Ministrul maghiar de externe, Peter Siyyarto a anunțat deja că va merge la Bratislava pentru a investiga situația, potrivit Bucpress.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel