Data publicării:

Slănină cu ceapă, de ce este BINE să mâncăm

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Slănina întăreşte siste­mul imunitar, această calitate datorându-se acidului ara­hi­donic, care favorizează scăderea coleste­ro­lului, îmbu­nătăţeşte funcţiile de protecţie ale organis­mului şi, de ase­menea, este necesar pentru producerea compuşilor chimici responsabili pentru răspunsurile imu­ne şi reac­ţiile inflamatorii.

Slănina este  un aliment fără E-uri, coloranţi şi conservanţi, fiind recomandată de nutrioniști.

- Cantităţi mici de grăsime sunt de folos pentru inima şi vasele de sânge, reglementează contracţiile mus­culare ale organelor interne, inclusiv ale muşchiului car­diac, şi sprijină tonusul vascular.

- Fumătorii au, de asemenea, un beneficiu dacă mă­nâncă puţină slănină, datorită faptului că ea conţine sele­niu. Acest microelement întăreşte sistemul imunitar şi previne oxidarea în organism. Astfel, pagubele produse de ţigări se reduc parţial.

- Slănină încetineşte şi intoxicarea alcoolică, prin acoperirea pereţilor stomacului cu grăsime şi crearea pan­­samentului gastric, care previne absorbţia rapidă de al­cool din stomac. Alcoolul trece mai departe în intestin, unde, totuşi, va fi absorbit, dar treptat.

[citeste si]

Fiind atat de concentrata in grasime si in calorii, slanina este un produs care se consuma cu moderatie, recomandat persoanelor care stau mult in frig sau desfasoara o activitate fizica intensa. Oricine poate sa consume putina slanina cu ceapa si paine, e gustarea traditionala a iernii. Iar daca porcul a fost crescut cu hrana de calitate slanina devine valoroasa din punct de vedere nutritiv pentru ca e bogata in acizi grasi esentiali omega 3 si omega 6 si vitamina A.

Valorile nutriționale ale slăninei

In ulei, indiferent de sortiment, avem 100% grasime si 900cal/100ml. Slanina contine 5-10% proteine, 60-70% grasime si 650cal/100g. Untul este intermediar cu 80% grasime si 730cal/ 100g. 

Reţete din bătrâni

- Remediu pentru dureri de articulaţii. Înainte de culcare, se freacă bine articulaţiile bolnave cu untură topită sau cu slănină veche, tocată prin maşina de carne, la care se adaugă o lingură de miere de al­bine. Deasupra se aplică celo­fan sau hârtie de pergament, se înve­leş­te cu un fular sau un batic de lână şi se lasă să acţioneze peste noap­te.

- Tulburarea mobilităţii arti­culare după traumatisme. Zona afectată se freacă cu 100 g grăsime de porc, amestecată cu o lingură de sare, apoi se bandajează cu un strat gros de lână.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel