Data publicării:

Skimming. Patru români au golit bancomate din Mexic

Autor: Sebastian Florea | Categorie: Stiri
WhatsApp

Patru tineri din judeţele Dolj şi Gorj, care ar fi falsificat instrumente de plată electronică şi ar fi retras fraudulos bani, pe teritoriul Mexicului au fost prinşi de poliţişti.

Potrivit unor comunicat remise de IGPR şi DIICOT, în cauză, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Craiova, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au efectuat, pe 28 iunie, un număr de 10 percheziţii, în judeţele Dolj, Gorj şi Prahova, la locuinţele unor persoane bănuite de fraude informatice.

La percheziţii au fost găsite şi ridicate echipamente de tip skimming, componente folosite la producerea unor astfel de echipamente, precum şi alte dispozitive ce pot fi folosite la falsificarea instrumentelor de plată electronică. Totodată, patru persoane, trei din Craiova şi una din Târgu Jiu, cu vârste cuprinse între 39 şi 46 de ani, au fost reţinute şi urmează a fi prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă.

În urma cercetărilor a reieşit că, începând cu anul 2013, trei tineri, Gigi-Vadik Zavera, Cornel Pană şi Gabriel Sorea, au constituit un grup infracţional organizat, coordonat de Zavera, în scopul comiterii unor infracţiuni informatice, la care ar fi aderat şi alte persoane, printre care şi Cosmin-Gheorghe Avrămoiu.

Conform anchetatorilor, Cornel Pană a expediat în Mexic, în octombrie 2013, trei colete conţinând aparatură de skimming al căror destinatar real era Gabriel Sorea, care locuieşte de mai mulţi ani în această ţară, în scopul de a fi utilizate la falsificarea de instrumente de plată electronică şi efectuării frauduloase de retrageri de numerar.

Faptele descoperite de poliţişti

Pe 8 noiembrie 2013, Pană l-ar fi determinat pe Sorea să falsifice un card bancar, respectiv să cloneze un card, punându-i la dispoziţie datele de identificare ale cardului şi codul PIN, în scopul de a accesa fraudulos un sistem informatic din Mexic şi de a pune în circulaţie cardul clonat.

Pe 25 noiembrie, Pană i-a indus în eroare pe reprezentanţii unei bănci, pretinzând că persoane necunoscute au accesat fără drept un sistem informatic din Mexic şi au efectuat retrageri frauduloase în sumă totală de aproape 13.000 lei, din contul pe care îl avea deschis la respectiva bancă.

Conform DIICOT, el a făcut şi o sesizare penală privind retrageri frauduloase de numerar, pretinzând că "la data de 23.11.2013, din contul deschis pe numele său, au fost efectuate în Mexic un număr de 10 retrageri frauduloase de numerar, totalizând suma de 12.929, 80 lei, prin accesarea, fără drept, a unui sistem informatic, deşi sumele de bani au fost retrase pe teritoriul Mexicului, la indicaţiile acestuia (prin accesarea, fără drept, a unui sistem informatic), în baza înţelegerii pe care o avea cu inculpatul Sorea Gabriel, sume de bani de care a şi beneficiat".

Acuzaţiile

Din anchetă a mai reieşit că, în perioada octombrie 2013 - februarie 2014, Sorea, împreună cu alte două persoane, au pus în circulaţie instrumente de plată electronică, au accesat, fără drept, sisteme informatice şi au retras fraudulos, în Mexic, bani din conturile mai multor persoane.

Potrivit DIICOT, cei patru tineri - Avrămoiu Cosmin-Gheorghe, Sorea Gabriel, Pană Cornel şi Zavera Gigi-Vadik zis "Gigioc" - sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, în formă continuată, falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plată, în formă continuată, punerea în circulaţie de valori falsificate, în formă continuată, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, în formă continuată, inducerea în eroare a organelor judiciare şi înşelăciune.

Ei vor fi prezentaţi vineri, Tribunalului Dolj, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a fost realizată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova şi cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Gorj şi Ploieşti, a unor poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, precum şi a jandarmilor de la Gruparea Mobilă Ploieşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel