Data publicării:

Situație halucinantă în China. Beijingul, ferit de inundații de orașele adiacente pe post de „șanț de apărare”

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Chinezii locuitori ai orașelor limitrofe capitalei Beijing s-au revoltat din cauza comentariilor unui oficial al partidului comunist.

Comentariile unui oficial al partidului comunist din China, care a sugerat că orașul Zhuozhou și alte zone inundate din apropierea Beijingului ar trebui folosite ca un „șanț de apărare pentru capitală”, au stârnit indignare pe rețelele de socializare chineze, potrivit The Guardian.

Ni Yuefeng, secretarul partidului comunist pentru provincia Hebei, care înconjoară capitala pe trei laturi, a făcut aceste remarci după ce a vizitat zonele afectate de inundații săptămâna aceasta. Taifunul Doksuri a devastat nord-estul Chinei, distrugând case și silind sute de mii de oameni să se autoevacueze.

Casele oamenilor, șanț de apărare pentru Beijing

Unul dintre orașele cele mai lovite este Zhuozhou, cu o populație de peste 600.000 de locuitori, care a înregistrat mai multe precipitații într-o săptămână decât într-un an întreg. Peste 134.000 de locuitori din Zhuozhou au fost afectați de inundații. Apele au luat cu ele mașini și autobuze, au distrus poduri și au lăsat orașul fără curent electric, transformând străzile în râuri.

Într-un articol publicat pe canalul oficial WeChat al orașului Zhuozhou, Ni a promis să folosească zonele de stocare și retenție a apelor pentru a reduce presiunea asupra Beijingului și a „servi cu hotărâre ca un șanț de apărare pentru capitală”. Articolul a fost șters ulterior, iar discuțiile pe această temă par să fie cenzurate pe Weibo. Un hashtag legat de acest subiect avea peste 80 de milioane de vizualizări joi, potrivit Bloomberg.

Idee „nerușinată” din partea lui Ni

Zonele de retenție a inundațiilor sunt locuri proiectate pentru a stoca apele de inundație și a le elibera treptat, reducând astfel daunele provocate de ploi torențiale.

Unii utilizatori de social media au continuat să facă referiri voalate la comentariile lui Ni. „Hebei este doar folosit de Beijing”, a scris unul. „Cuvintele secretarului sunt... cu adevărat nerușinate”, a scris altul.

Multe comentarii online despre Zhuozhou au fost șterse de cenzorii Chinei. „Deși viața umană nu are preț, unele vieți umane sunt mai neprețuite decât altele”, a scris un utilizator pe Zhihu, o platformă social media similară cu Reddit, pe un fir de discuție despre Zhuozhou. Comentariul a fost unul dintre multele înregistrate de FreeZhihu, un site web care urmărește conținutul șters. Un alt comentariu șters spune: „Aceasta este neputința unui loc mic … Toată lumea se uită la ce se întâmplă în Beijing”.

Guvernare cu „intenții bune”

 

Joi, Hu Xijin, fostul redactor-șef al tabloidului de stat Global Times, a scris pe Weibo că descrierea zonelor din jurul Beijingului ca un șanț „se referă în mare parte la politică și securitate, însemnând că stabilitatea socială din jurul Beijingului este favorabilă guvernării sociale a capitalei”. El i-a îndemnat pe oameni să presupună „intențiile bune” ale cadrelor partidului.

Peste 1,2 milioane de oameni au fost relocați în Hebei, dintre care peste 850.000 din zonele de retenție a inundațiilor. Rețeaua de control al inundațiilor din China prioritizează capitala și marile orașe precum Tianjin-ul vecin, ceea ce înseamnă că apele de inundație sunt deviate către zonele rurale și orașele mai mici, cum ar fi Zhuozhou.

O nouă zonă construită de Xi Jinping, cu prioritate la salvare

 

De asemenea, au fost criticate comentariile făcute de Li Guoying, ministrul resurselor de apă, care a spus că eforturile de salvare ar trebui să asigure siguranța aeroportului Beijing Daxing și a zonei noi Xiong’an, precum și a oamenilor din zonele de retenție a inundațiilor.

„De ce doar să asigure aceste două zone?”, a scris Fang Shimin, un scriitor de știință stabilit în SUA, pe Twitter. Xiong’an este un nou oraș care se construiește la sud de Beijing, care este văzut ca un proiect favorit al lui Xi Jinping, liderul Chinei, pentru a construi un nou centru economic în regiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel