Situație dramatică a ghețarilor la nivel mondial
Autor: Mircea F. Cristian | Publicat pe: 12 feb 2019, 04:58
WhatsApp
Topirea ghețarilor va avea efecte negative cu impact major pentru majoritatea țărilor lumii.

Gheţarii de pe Pământ ar fi cu 18% mai mici în comparaţie cu estimările anterioare, conform unui studiu recent care trage totodată un semnal de alarmă cu privire la diminuarea debitului unora dintre cele mai importante ape curgătoare, relatează luni agenţia DPA.

Circa 215.000 de gheţari de pe glob deţin aproximativ 158.000 de kilometri cubi de gheaţă, potrivit concluziilor anunţate luni de cercetători elveţieni de la Universitatea ETH Zurich şi Institutul Federal de Cercetare a Pădurilor, Zăpezilor şi Peisajului (WSL) din Elveţia.

Specialiştii au ajuns la această concluzie care relevă un volum redus al gheţarilor cu ajutorul unor informaţii satelitare detaliate care le-au permis efectuarea unor măsurători mai precise. Estimarea exclude gheaţa prezentă în larg şi calotele de gheaţă din Groenlanda şi Antarctica.

Citește și: Topirea gheții, un nou avertisment. Amenințarea directă

Sute de milioane de oameni depind de aceste ape

Cercetătorii au estimat în scădere cu un sfert volumul gheţarilor din Asia, inclusiv al celor din Himalaya, platoul Tibet şi regiunile montane din Asia Centrală. În lumina acestor noi calcule, trebuie să presupunem că gheţarii din zona montană înaltă din Asia ar putea să dispară mai rapid decât am crezut până acum, a declarat autorul principal al studiului, Daniel Farinotti, din cadrul ETH Zurich şi WSL.

De-a lungul timpului, topirea gheţarilor ar putea reduce volumul fluviului Ind, care izvorăşte din China şi străbate India şi Pakistan, al râului Tarim din China şi al Mării Aral din Asia Centrală, a precizat cercetătorul adăugând că sute de milioane de oameni depind de aceste ape.

Oamenii de ştiinţă estimează că volumul apei provenită din topirea gheţii din timpul verii în aceste regiuni asiatice va scădea cu până la 24% până la sfârşitul secolului în comparaţie cu volumul actual. Această diferenţă este tulburătoare, a declarat Farinotti citat de ETH Zurich. Cercetătorul a menţionat, însă, că mai mulţi gheţari din Asia urmează să fie măsuraţi şi la nivelul solului pentru realizarea unor estimări mai precise.

Citește și: NASA, avertisment privind frecvenţa furtunilor extreme ce afectează Terra

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?