Iazurile de decantare de la Băile Harghita, în pericol: "Consecinţe foarte grave"
Prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, a solicitat luni, în şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, luarea unor măsuri urgente pentru punerea în siguranţă a iazurilor de decantare ale fostei exploatări miniere de caolin de la Băile Harghita, el susţinând că acolo situaţia este critică, în urma ploilor abundente din ultima perioadă.
"Situaţia a devenit critică, noi, culmea, am fost anunţaţi de către un pădurar din cadrul Ocolului Silvic de Regim Ciuc, care ne-a înştiinţat despre faptul că în urma ploilor abundente din ultima perioadă, situaţia barajului a devenit una critică şi ne roagă să intervenim, prin instituţiile competente, şi să luăm măsurile care se impun. (...) Există acolo riscul unui accident de mediu, care poate să aibă consecinţe foarte grave asupra mediului, dacă această suprafaţă o ia la vale. Dacă aceste deşeuri o iau la vale, discutăm de incidenţa legii penale. Cei care refuză să ia măsuri, să dea un răspuns, să vină să ne întâlnim, vor suporta rigorile legii. Pentru că acolo (...) va fi un accident de mediu, o catastrofă ecologică masivă", a spus prefectul Harghitei.
Comisarul şef al Gărzii de Mediu Harghita, Balla Izabella, a spus că s-a încheiat încă din luna aprilie o notă de constatare cu lichidatorul judiciar (nr: firma privată care deţine exploatarea minieră fiind în faliment), care trebuie să obţină acordul de punere în siguranţă a iazurilor, susţinând că se fac demersuri în acest sens, dar procesul este unul îndelungat şi deocamdată nu se poate acţiona din cauza ploilor.
Principala problemă
Prezent la şedinţă, directorul Societăţii de Gospodărire a Apelor Harghita, Miklos Geza, a spus că principala problemă este înfundarea unei sonde inverse, la iazul numărul doi, care evacuează în afara haldei de steril apa provenită din ploi şi că această problemă trebuie rezolvată urgent. Prefectul a decis organizarea unei întâlniri, în data de 2 iulie, cu toţi factorii responsabili în domeniu, pentru găsirea unei soluţii de rezolvare a problemei.
Jean Adrian Andrei a declarat că Instituţia Prefectului se implică doar în ceea ce priveşte evitarea unei catastrofe ecologice, întrucât nu are atribuţii de imixtiune într-un contract, în contextul în care există un lichidator judiciar care are contract cu o altă societate ce administrează lucrările tehnice la iazul de decantare.
Cele două iazuri de decantare ale fostei exploatări miniere de caolin de la Băile Harghita sunt afectate în fiecare an de căderile de precipitaţii, autorităţile avertizând că trebuie să se ia măsuri urgente de consolidare, pentru evitarea unui accident ecologic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News