Situație critică în Texas - migranții au luat cu asalt granița dintre SUA și Mexic
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Migranții sud americani au campat sub un pod dintr-un oraș american care împarte Texasul și Mexicul - în timp ce agenții de frontieră ai SUA încearcă să proceseze mii de cereri de azil. 

Podul ce leagă Del Rio din Texas și Ciudad Acuna din Mexic a fost luat cu asalt de mii de migranți din America de Sud, aprovizionarea cu alimente și apă fiind deficitară după ce migranții au creat o tabără improvizată în condiții mizere, informează Sky News

Joi, primarul Del Rio, Bruno Lozano, a declarat că 10.503 migranți se află sub pod și a solicitat ajutorul guvernului federal. Într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, Lozano a spus:

"Patrula de frontieră este copleșită de afluxul de migranți. Avem aproximativ 2.000 până la 3.000 de cereri. Le este amenințată sănătatea, ieri am avut o femeie care a intrat în travaliu. Avem amenințarea COVID-19 și a altor boli găsite în zona noastră din cauza acestei vaste migrații. Situația trebuie să fie adusă la lumină, avem nevoie de acțiuni rapide din partea administrației. Avem nevoie de o atenție sporită. Avem nevoie de un răspuns în timp real".

Majoritatea migranților provin din Haiti, țară care a fost devastată de un cutremur cu magnitudinea de 7,2 în august, seism care a strămutat zeci de mii de oameni și a ucis peste 1.400. Alți cetățeni din Cuba, Venezuela și Nicaragua au ajuns, de asemenea, la graniță.

Haiti, țară afectată de cutremur

Amintim că, recent, un cutremur cu magnitudine 7,2 s-a produs în Haiti. USGS a încadrat cutremurul la categoria „violent”, care pe scara sa înseamnă al doilea cel mai ridicat nivel. Numeroase clădiri - biserici, magazine şi locuinţe - s-au prăbuşit în acest seism puternic, sute de locuitori fiind prinşi sub plăci de beton.

Peste 60.000 de case au fost distruse sau deteriorate. Multe ţări au acordat asistenţă, prin trimiterea de personal, alimente de primă necesitate şi echipamente medicale. Premierul Ariel Henry, care a declarat starea de urgenţă timp de o lună în cele patru departamente afectate de dezastru, a mulţumit duminică comunităţii internaţionale pentru sprijinul acordat.

Preşedintele american Joe Biden a oferit asistenţa SUA pentru Haiti după puternicul seism. Preşedintele a autorizat un răspuns american imediat şi a mandatat-o pe directoarea Agenţiei Statelor Unite pentru Ajutor Internaţional (USAID), Samantha Powers, să coordoneze acest efort, a indicat un oficial al administraţiei prezidenţiale americane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel