Data publicării:

Situaţie absurdă în Bucureşti. Restaurantele din parcuri pot exista, dar nu pot fi aprovizionate şi nici nu li se poate ridica gunoiul. Proprietarul unui local din parcul Tei cere schimbarea HCMB

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Facebook Corin Romanescu
Facebook Corin Romanescu

Birocraţia loveşte din nou în întreprinzătorii din Capitală. Proprietarul unui restaurant din parcul Tei a scos la iveală chiar în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti o situaţie cel puţin ciudată. Deşi are autorizaţie de funcţionare, restaurantul nu poate fi aprovizionat şi nici nu poate avea parte de servicii de salubrizare, pentru că ar încălca o decizie a CGMB cel puţin ambiguă. 

Corin Romanescu, proprietarul restaurantului The President din parcul Tei, a prezentat situaţia în faţa consilierilor generali ai municipiului Bucureşti, cărora le-a cerut şi să modifice HCMB 114/2004, cea care reglementează accesul auto în parcurile din Capitală. 

Conform hotărârii anterior menţionate, "în parcurile şi grădinile publice din municipiul Bucureşti se interzice accesul tuturor autovehiculelor, motocicletelor, a altor mijloace de transport motorizate, a utilajelor, precum şi a vehiculelor cu tracţiune animală". De la această prevedere se exceptează, după cum urmează: 

a) autovehiculele aflate în misiune aparţinând salvării, Ministerului Administratiei şi Internelor, Ministerului Public, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Protecţie şi Pază şi Corpului Gardienilor Publici şi Pompieri;

b) autovehiculele aparţinând administratorilor parcurilor, lacurilor şi grădinilor publice;

c) autovehiculelor destinate intervenţiilor la reţele edilitare;

d) autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mică de 3,5 tone destinate aprovizionării punctelor comerciale din incinta parcurilor şi grădinilor publice, între orele 24.00 – 07.00, numai pe baza autorizaţiei de acces.

L-am contactat pe Corin Romanescu pentru a ne prezenta situaţia. Iată ce ne-a spus. 

"De câteva luni de zile, administraţia Sectorului 2, prin administratorul parcului, care este ADP Sector 2, mi-a interzis accesul auto la restaurant, şi mai exact a interzis maşinilor de gunoi ale operatorului economic care face salubrizare la nivelul Sectorului 2 să intre prin incinta parcului până la restaurantul meu pentru a ridica gunoiul. Am făcut demersuri legale, atât la Direcţia de Transporturi din cadrul Primăriei Capitalei, cât şi la ADP Sector 2, pentru că ei îşi motivează această măsură abuzivă prin faptul că există o hotărâre de consiliu general, în care nu este nimic clar cu privire la accesul autovehiculelor privind ridicarea gunoaielor din incinta restaurantelor din parcurile publice din Bucureşti. Şi, observând că tot nu se rezolvă situaţia asta, din întâmplare m-am întâlnit cu primarul general Nicuşor Dan, pe holurile tribunalului. L-am abordat direct, i-am explicat situaţia, aveam pe telefon şi răspunsurile de la Direcţia de Transporturi şi de la ADP Sector 2. Direcţia de Transporturi din subordinea primarului general spunea că nu mă încadrez în niciunul din articolele din hotărârea respectivă, iar ADP Sector 2 spunea că nu îmi poate permite să intre maşina de ridicat gunoiul până nu vin cu aprobare de la Direcţia de Transporturi. 

Nicuşor Dan mi-a propus să vin în şedinţa de Consiliu şi să expun situaţia consilierilor generali. Ceea ce s-a şi întâmplat pe 21 decembrie. Mi s-a dat cuvântul, am expus situaţia", a declarat Corin Romanescu pentru DC NEWS. 

Ce modificări propune Corin Romanescu 

Corin Romanescu a trimis Consiliului General şi o adresă scrisă prin care cere modificarea HCMB 114/2004. Spre exemplu, la articolul 2, litera C, unde se vorbeşte de autovehiculele exceptate, acesta a cerut "să se scrie mai în detaliu (n.r. care sunt autovehiculele destinate intervenţiilor la reţelele edilitare), ca să nu se mai interpreteze după bunul plac al fiecăruia. Propun să se scrie în felul următor: autovehiculelor aparţinând Apa Nova pentru apă şi canalizare, autovehiculelor aparţinând operatorilor de distribuţie la reţelele de curent electric, autovehiculelor aparţinând operatorilor Distrigaz pentru reţelele de gaze, precum şi autovehiculelor aparţinând operatorului de salubritate care are obligaţia să ridice gunoiul din parcurile şi grădinile publice, precum şi de la punctele de lucru de la operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în interiorul parcurilor şi grădinilor publice". 

"De exemplu, administratorul parcului intră cu aceleaşi utilaje, să ridice gunoiul din parcuri, să toaleteze pomii,etc. Maşini în parc intră în fiecare zi. La punctul C, spre exemplu, cei de la ADP spun că nu permit accesul celor de la salubrizare, pentru că nu scrie acolo explicit. Eu de asta am propus Consiliului General să detalieze. 

Mie, spre exemplu, mi s-a înfundat canalizarea. Nu au lăsat maşina de la Apa Nova să intre ca să desfunde canalizarea. De asta cer eu mai detaliat", a precizat Romanescu.

"Niciun furnizor nu acceptă. Am dat exemplul din Centrul Vechi"

"La litera D, vorbeşte de orele de acces. Ca să îmi permită aprovizionarea, trebuie să mă duc la administratorul parcului, să obţin un aviz. Ca să obţin un aviz, trebuie să depun o documentaţie, adică să cer furnizorului de marfă copie după talonul autoturismului, să plătesc o taxă de acces, plus o cerere. După ce trec 30 de zile şi totul, să zicem, decurge normal şi pozitiv, cu acest aviz trebuie să merg la Direcţia de Transporturi din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, să depun acordul administratorului, copie după talon şi o nouă cerere. Trebuie să aştept şi aici 30 de zile. După 60 de zile, primesc autorizaţia şi acces cu maşina de aprovizionare între 12 noaptea şi 6 dimineaţa. Niciun furnizor nu acceptă aşa ceva. Toţi îmi spun că au cheltuieli suplimentare, oameni care să stea noaptea, să încarce, să descarce, şoferul care trebuie plătit dublu. Deci este imposibil, niciun furnizor nu vrea să vină să mă aprovizioneze între 12 noaptea şi 6 dimineaţa. Şi ca să vedţei până unde merge absurditatea, permisul de acces îl iau strict pentru o maşină cu un anumit număr de înmatriculare. Dacă se defectează maşina, furnizorul nu are voie cu alt autoturism. Şi trebuie să reiau procedura.

Eu am dat exemplu modul în care se desfăşoară activitatea în Centrul Vechi, unde aprovizionarea se face între orele 6:00 şi 10:00. Acolo se permite orice fel de autoturism, pentru aprovizionare la oricare dintre restaurantele, se permite accesul maşinii oricărui operator de salubrizare. Eu asta cer, nimic mai mult.

În şedinţa CGMB o doamnă consilier din partea USR a spus că nu e de acord să intre maşina în parc. Mi-a spus că vreau să schimb o hotărâre doar pentru o persoană, pentru mine. Dar dacă se va modifica, va fi pentru toate punctele de lucru din toate parcurile din Bucureşti. Eu nu vreau să mă uit la nimeni, să vorbesc de nimeni, dar în Parcul Herăstrău, fără oprelişti, intră maşini de dimineaţă până seara pentru aprovizionare, pentru ridicarea gunoiului. Intră şi maşini care rămân parcate pe acolo. Pe mine nu mă interesează asta, eu nu vreau să parchez în parc", a mai declarat Romanescu pentru DC NEWS. 

"Duc gunoiul cu căruciorul prin parc. La fel fac şi cu aprovizionarea"

Întrebat cum reuşeşte să scoată gunoiul de la restaurant şi să îl ducă până la maşina operatorului de salubrizare, Corin Romanescu ne-a spus că "eu pentru autorizaţia aia de funcţionare plătesc o taxă anuală. Şi tu, ca autoritate publică locală, nu îmi permiţi să funcţionez. În situaţia de astăzi, eu, ca să duc gunoiul, pentru că nu pot să stau cu el în ghena respectivă, pun tomberoanele pe un căruţ şi mă plimb prin interiorul parcului până în bulevardul Lacul Tei. Nu am voie să fac asta, din punct de vedere al siguranţei populaţiei. Cu aprovizionarea tot cu căruţul. Vin maşinile de aprovizionare în faţa parcului şi angajaţii se duc la maşină, descarcă, pun pe căruţ, tragem căruţul până la restaurant şi aşa mai departe. Suntem în secolul XXI... Eu restaurantul acesta l-am cumpărat acum câţiva ani. Restaurantul există din 1958 în parcul Tei. Faptul că se află în interiorul parcului... asta e situaţia. Nu am creat-o eu, aşa am preluat-o". 

Corin Romanescu ne-a pus la dispoziţie şi răspunsul primit de la ADP Sector 2, dar şi de la Direcţia Transporturi din cadrul PMB. Iată-le mai jos. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel