• Situație absurdă cu pensiile speciale. Bogdan Chirieac: Se rup picioarele mediului privat sperând că vor obține bani
Nevoia unui echilibru în sistemul de pensii este de necontestat. Sistemul actual de pensii permite unora să beneficieze de pensii mai mari decât salariul și mult mai mari decât aceștia au contribuit.
”Reamintesc că, în 2019, cu tema pensiilor speciale, PNL a câștigat europarlamentarele cu 29% fiindcă au promis desființarea pensiilor speciale în trei săptămâni. Nemulțumirea pensionarilor obișnuiți pentru pensia de contributivitate este atât de mare încât PNL a câștigat clar acele alegeri. Acum, domnul Marcel Boloș vine și ne spune că de fapt v-am păcălit, dar ele trebuie să existe. Probabil că ele trebuie să existe dar nu în cuantumul aberant care este acum și fără o bază: adică fiecare își face pensia în funcție de ce venituri încasează în ultima lună și de acolo își crește pensia pentru toată viața. De aici ajungi la situația absurdă prin care pensia este mai mare decât salariul. Deci iei o pensie mai mare decât salariul pe care l-ai avut în activitate. Plus că la anumite categorii profesionale se adaugă și pensia specială și salariul. Statul se fură singur. Toate partidele se năpustesc să cheltuie bani pe care nu îi au. Au majorat și au cocoșat mediul privat cu taxe și impozite, mai vine o tură de cocoșare de la 1 ianuarie 2023 cu alte majorări de taxe și impozite, deci se rup picioarele mediului privat sperând că vor obține bani. Până acum nu s-a întâmplat însă așa, ba din contră, bani mai mulți au obținut când s-au redus impozitele. România e singura țară din Europa care, într-o asemenea criză, a majorat taxele și impozitele”, a declarat analistul economic Bogdan Chirieac pentru România TV.
”Apropo de ordonanța de energie: incompetența e maximă, înaintea corupției, incompetența este maximă”, a concluzionat analistul economic Bogdan Chirieac.
Cea mai mare pensie pe bază de contributivitate obţinută în România a fost de peste 63.000 de lei brut în luna ianuarie 2022 şi a fost încasată de un pensionar înregistrat în sectorul 1 din Bucureşti, arată datele Casei Naţionale de Pensii Publice, obţinute în urma unei solicitări a ZF. Pensionarii cu cele mai mari 100 de pensii contributive încasează, lunar, între 20.000 şi 60.000 de lei pe lună.
Citește și:
Cât curent consumă Casa Poporului şi care sunt planurile de economisire
DCBusiness a întrebat Camera Deputaţilor cât vine lunar factura de energie electrică a Palatului Parlamentului şi care sunt planurile de economisire, în contextul crizei energetice.
Iată răspunsul primit:
"Pe baza datelor primite de la compartimentele de specialitate ale Camerei Deputaților, vă comunicam informațiile primite de la compartimentele de specialitate ale Camerei Deputaților:
Care este suma plătită, lunar, la energie electrică, pentru Palatul Parlamentului şi cât estimați ca se va economisi din aceasta suma urmare a planului amintit?
Plățile Camerei Deputaților aferente consumului de energie electrică includ 2 obiective: imobilul Palatul Parlamentului și imobilul Garajul Subteran.
În anul 2022, valorile lunare ale facturilor la energie electrică au fost următoarele:
- Ianuarie – 1.124.915 lei
- Februarie – 1.093.494 lei
- Martie – 1.005.114 lei
- Aprilie – 907.594 lei.
Pentru lunile ulterioare lunii aprilie nu au fost emise încă facturile.
Notă: facturile se plătesc integral de către Camera Deputaților, apoi se partajează procentual conform convențiilor cu ceilalți rezidenți din imobil (Senat, Curtea Constituțională a României, Consiliul Legislativ, Muzeul Național de Artă Contemporană al României, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației etc.)", se arată în mesajul transmis pe adresa redacţiei DC Business.
Planul de economisire a energiei electrice
De asemenea, Camera Deputaţilor a implementat recent o serie de măsuri menite să diminueze consumul de energie, în concordanţă cu soluţiile recomandate cu ocazia efectuării ,,Auditului energetic complex pentru imobilul Palatului Parlamentului’’.
"Astfel, a fost demarată reabilitarea termică a unor zone aferente clădirii prin schimbarea tâmplăriei exterioare vechi cu tâmplărie termoizolantă din aluminiu. Instalaţiile de iluminat au fost modernizate prin înlocuirea surselor de iluminat cu surse led, iar în anumite zone s-a efectuat schimbarea completă a corpurilor de iluminat cu unele moderne, economice, cu sursă led. Sursele de iluminat sunt gestionate unitar de către un dispecerat tehnic dedicat printr-un program de tip Building Management System (BMS), ce conţine scenarii de iluminat în funcţie de activităţi şi de gradul de ocupare a spaţiilor şi solarizarea clădirii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News