Data actualizării:
Data publicării:

Situația tragică din India se complică: După alunecările de teren, nici măcar cadavrele nu mai pot fi identificate. Bilanțul a ajuns la 196 de morți

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
În statul indian Kerala, alunecările de teren devastatoare din această săptămână au lăsat în urmă o tragedie fără precedent. 

Conform informațiilor furnizate de BBC, bilanțul negru al acestui dezastru natural a ajuns la 196 de morți, iar peste 200 de persoane sunt în continuare date dispărute. Aproape 9.000 de oameni au fost nevoiți să se refugieze în taberele de ajutor.

Citește mai multe aici: Speranțele de a găsi supraviețuitori scad în Kerala, India, după alunecările de teren care au ucis 167 de persoane 

Situația în Wayand

În districtul Wayanad, una dintre cele mai afectate zone, atmosfera este de deznădejde și confuzie. Muralitharan Kasiviswanathan de la BBC Tamil relatează despre eforturile disperate ale localnicilor de a-și găsi apropiații. Printre aceștia se numără o femeie care, strângându-și telefonul mobil la piept, umblă din sat în sat căutând informații despre nepoata ei, Anita, dispărută în urma alunecărilor de teren.

Fotografiile cu Anita, o fetiță de nouă ani care locuia cu mătușa ei după moartea mamei, sunt prezentate de femeie în încercarea de a găsi o urmă a copilului. Într-una dintre imagini, Anita apare zâmbitoare, în timp ce cealaltă arată un cadavru mutilat, despre care femeia a fost informată că ar putea fi al nepoatei sale. Deși a încercat din răsputeri să afle ceva despre soarta fetiței, nu a reușit să găsească niciun răspuns și nu știe dacă Anita este în viață sau nu.

Povestea ei reflectă suferința multor altor persoane care își caută disperate rudele. Aproape 200 de persoane sunt în continuare date dispărute după ce imense suprafețe de teren au fost înghițite de mormane de noroi și apă în timpul alunecărilor de teren de marți dimineața, când majoritatea oamenilor dormeau, neavând nicio șansă de a scăpa.

Citește și: Bilanțul morților din India a ajuns la 93 de persoane. Alunecările de teren fac ravagii 

Eforturile echipelor de salvare

Deși echipele de salvare au reușit să evacueze toți oamenii blocați în plantațiile de ceai, șansele de a găsi mai mulți supraviețuitori sunt tot mai mici din cauza ploilor torențiale abundente.

În plus, operațiunile de salvare sunt îngreunate de distrugerea podului care lega satele grav afectate, Chooralmala și Mundakkai. Autoritățile au construit acum un pod metalic provizoriu pentru a transporta echipamentele necesare în zonele sinistrate.

Printre supraviețuitori se numără Amaravati, care a reușit să scape cu viață, dar este încă în stare de șoc. Originară din statul Tamil Nadu, Amaravati locuia de ani buni în Chooralmala. Ea povestește că ploaia a început să cadă neîntrerupt timp de două zile și că, atunci când a avut loc prima alunecare de teren, ea și familia ei au fugit la casa fiicei sale, aflată la scurtă distanță. Acolo, au găsit „noroi și resturi peste tot” și au fost nevoiți să se adăpostească într-o plantație de cafea.

Cumnatul ei și nepotul acestuia nu au avut același noroc. Casa lor a fost îngropată sub alunecările de teren, iar acum familia lui Amaravati încearcă să identifice corpurile neînsuflețite. Ponnaiyan, care deținea un atelier de croitorie în zonă, a avut, de asemenea, norocul de a supraviețui în acea noapte tragică. El și familia sa au fost salvați după ce au reușit să se refugieze pe un deal, după ce, în încercarea de a se adăposti în magazinul său, acesta a fost inundat de apă și noroi.

Seara următoare, Ponnaiyan a descoperit că totul în jurul său fusese complet distrus. „Totul și toți au fost spulberați”, a declarat el, reflectând la distrugerea completă a comunității sale.

În timp ce mulți dintre localnici și-au pierdut speranța și au acceptat moartea celor dragi, unii încă se agăță de speranța miracolelor, așteptând vești înfricoșător de tăcute din zonele devastate de alunecările de teren din Kerala, relatează BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel