”Situația s-a agravat foarte mult”. Sorin Cîmpeanu: Am inițiat trei măsuri pentru reducerea abandonului școlar
Sorin Cîmpeanu a vorbit despre măsurile care vor fi implementate în următoarele luni pentru a reduce abandonul şcolar.
Sorin Cîmpeanu confirmă că vor fi implementate trei măsuri care să reducă abandonul școlar extrem de ridicat, România fiind a doua țară din Europa din punct de vedere al abandonului școlar.
”Este vorba de Programul Național de reducere a abandonului școlar. Din PNRR avem o finanțare de jumătate de miliard de euro. Am selecționat deja primele 1.415 școli care presupun măsuri integrate pentru reducerea abandonului școlar.
O altă măsură care trebuie urgent pusă în aplicare este programul ”masă sănătoasă”, care poate face diferența între a-ți trimite și a nu-ți trimite copilul la școală, care să demareze sub forma unui program național integrat, pe cinci ani, cu finanțare de un miliard de euro.
O măsură este și creșterea cuantumului burselor, pentru că, dacă nursele sunt atractive, la o familie cu doi-trei copii, bursele ar putea depăși venitul părintelui.”, arată ministrul.
Abandon școlar de 23%
Sorin Cîmpeanu a vorbit și despre situația dezastroasă în privința examenului de Bacalaureat.
Citește mai mult pe Radio DCNews.
Programul "Masa sănătoasă în școli"
Ìncepând cu anul școlar 2022-2023, la nivelul sistemului național de învățământ se propune instituirea Programului Național Integrat „Masa Sănătoasă în școli 2022-2027” pentru sprijinirea participării la educație a tuturor copiilor, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
"Programul „Masa sănătoasă în școli” va fi implementat, în parteneriat, de Ministerul Educației si Ministerul Agriculturii, având surse de finanțare asigurate din bugetul național, fonduri externe nerambursabile și rambursabile. Includerea unităților de învățământ preuniversitar în program se va realiza pe baza unor criterii aprobate de Ministerul Educatiei prioritizând școlile cu vulnerabilitate mare și medie din perspectiva abandonului școlar.
Ministerul Educației va monitoriza indicatorii de eficiență și impact pentru „Programul național integrat Masa Sănătoasă în școli”.
Pentru Programul Național integrat „Masa sănătoasă în școli 2022-2027” se constituie un grup de lucru la nivelul guvernului (Ministerul Educației, Ministerul Agriculturii, Ministerul Sănătății, Ministerul Finantelor si Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europebe). Se dorește ca masa să fie asigurată folosind produse agroalimentare românești în colaborare cu Ministerul Agriculturii (inclusiv batoane nutritive BIO). Finanțare Program pentru 5 ani - 1 miliard euro!
Începând cu septembrie 2023, Ministerul Educației va introduce în planul de învățământ al disciplinei „Educație pentru viață” și Modulul Educație pentru alimentație sănătoasă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News