Data actualizării:
Data publicării:

Situația din Israel, analizată de Reuters. Va mai invada Fâșia Gaza sau joacă doar la intimidare

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Israel
Israel
E de așteptat ca un punct de trecere a frontierei către Gaza, controlat de Egipt, să fie redeschis în cadrul eforturilor diplomatice pentru a permite ajutorului umanitar să ajungă în enclava care a fost intens bombardată de către Israel, după atacul grupului Hamas, scrie Reuters.

Israelul, afectat de asalt, desfășoară cel mai intens bombardament pe care Gaza l-a cunoscut vreodată, a impus o blocadă strictă și se pregătește pentru o invazie terestră.

Sute de tone de ajutor umanitar, din mai multe țări, au fost blocate în Peninsula Sinai a Egiptului, timp de zile, în așteptarea unui acord pentru livrarea sigură în Gaza și evacuarea unor persoane cu pașaport străin prin punctul de trecere Rafah.

"Rafah va fi redeschis. Lucrăm în colaborare cu Organizația Națiunilor Unite, Egipt, Israel și alți parteneri la stabilirea unui mecanism pentru a furniza asistență și pentru a o distribui celor care au nevoie de ea," a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, după o întrevedere cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, duminică.

Blinken nu a specificat un termen exact pentru redeschiderea punctului de trecere. Diplomatul american de experiență David Satterfield, numit duminică în calitate de trimis special pentru probleme umanitare din Orientul Mijlociu, va ajunge în Egipt luni pentru a lucra la detalii, a mai adăugat Blinken.

Președintele SUA, Joe Biden, a îndemnat Israelul să respecte regulile războiului în răspunsul său la atacurile Hamas și a declarat duminică într-o postare pe rețelele de socializare că "majoritatea copleșitoare a palestinienilor nu au nicio legătură cu atacurile cumplite ale Hamas și suferă în urma lor".

Într-un interviu difuzat duminică la de emisiunea 60 Minutes, Biden a declarat, de asemenea, că Israelul trebuie să elimine Hamas, dar a avertizat că ar fi o greșeală pentru Israel să ocupe Gaza.

NBC News, citând un oficial palestinian, a raportat că punctul de trecere Rafah va fi redeschis luni la ora 9 dimineața (ora 06:00 GMT). Citând o sursă de securitate, ABC News a relatat că punctul de trecere va fi deschis pentru câteva ore, luni, fără a oferi detalii suplimentare. Reuters nu a putut confirma imediat niciunul dintre aceste rapoarte.

Israelul a îndemnat populația din Fâșia Gaza să evacueze teritoriul spre sud, ceea ce au făcut deja sute de mii de locuitori ai enclavei asediate, în care trăiesc mai mult de 2 milioane de oameni. Hamas, gruparea care conduce Gaza, a îndemnat oamenii să ignore mesajul Israelului.

"Hamas a afirmat întotdeauna că nu există capitulare, ci doar libertate și justiție", a spus grupul militant într-un comunicat duminică.

Palestinienii din Gaza au relatat că campania de bombardamente a Israelului de peste noapte a fost cea mai intensă de la începerea atacurilor de represalii ale Israelului, săptămâna trecută. Bombardamentele au fost deosebit de puternice în Gaza City, cu atacuri aeriene care au lovit zonele din jurul a două dintre principalele spitale ale orașului, au declarat ei.

Rezervele de combustibil la toate spitalele din Fâșia Gaza vor mai ajunge pentru aproximativ 24 de ore, punând în pericol mii de pacienți, a informat biroul umanitar al Națiunilor Unite (OCHA) luni. Autoritățile din Gaza au declarat că cel puțin 2.670 de persoane au fost ucise până acum de atacurile de represalii ale Israelului, un sfert dintre acestea fiind copii, iar aproape 10.000 au fost răniți. Alte 1.000 de persoane sunt date dispărute și se crede că sunt sub dărâmături.

Oficialii guvernamentali americani afirmă că se mobilizează pentru a ajuta la ameliorarea crizei umanitare din Gaza, anticipând o ofensivă terestră brutală.

Washington se concentrează, de asemenea, asupra evitării extinderii conflictului, mai ales în contextul escaladării confruntărilor cu Libanul la frontiera Israelului.

Blinken a declarat că liderii din statele arabe pe care i-a vizitat în regiune, în ultimele zile, sunt hotărâți să oprească războiul de la extindere. Blinken încearcă, de asemenea, să obțină eliberarea a 155 de ostatici, inclusiv americani, pe care Israelul spune că Hamas i-a dus în Gaza.

Iranul, care susține atât Hamas, cât și Hezbollah, a avertizat Israelul cu privire la escaladare dacă va continua să atace palestinienii, adăugând că nu poate rămâne un observator pasiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel