Situația de pe front este dificilă, dar nu catastrofală, spune Secretarul Consiliului Național de Securitate al Ucrainei
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
„Situația de pe front este extrem de dificilă, dar departe de a fi catastrofală”, a declarat secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksandr Lytvynenko, participanților la Forumul Regiunii Mării Baltice: NATO 2024 și Europa Arctică, pe 20 mai.

„Trupele noastre continuă lupte grele și epuizante pentru satele și orașele mici din regiunile Donețk și Zaporijjea”, a spus el, subliniind un aspect mai îngrijorător al „amenințării de a crea un teren pustiu” a dictatorului rus Vladimir Putin.

Forțele Aeriene Ruse continuă să țintească facilitățile de infrastructură critică care alimentează orașele industriale majore din estul și sudul Ucrainei.

Rusia folosește o strategie similară cu cea utilizată în Siria, având ca scop provocarea unei crize de migrație. „În acest fel, nu doar personalul militar moare și suferă, ci și copiii, femeile și bătrânii”, a spus Lytvynenko.

Ofensiva rusă în regiunea Harkov

Pe 10 mai, forțele ruse au încercat să spargă apărările Ucrainei lângă Vovciansk, în regiunea Harkov, conform Ministerului Apărării din Ucraina. Forțele ucrainene au respins cu succes atacurile.

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a raportat că trupele ruse au lansat o nouă contraofensivă în zonă.

Grupurile de monitorizare au observat că mai multe sate din nordul Harkovului au fost ocupate.

Oleksandr Sîrski, comandantul șef al Forțelor Armate, a descris situația din regiunea Harkov în faza de „escaladare”. El a declarat că trupele ruse au extins zona de luptă activă cu 70 km.

Trupele Ucrainei s-au retras din mai multe sate din regiunea de graniță a Harkovului, după presiunile continue exercitate de forțele ruse

Soldații au fost supuși unui foc intens și s-au deplasat în "poziții mai avantajoase" în două zone din regiunea nord-estică, a declarat un purtător de cuvânt al armatei, potrivit BBC.

De-a lungul celor doi ani de război, Ucraina a folosit în mod tipic acest tip de limbaj pentru a semnifica o retragere.

Președintele Volodimir Zelenski a anulat toate călătoriile externe viitoare.

Secretarul său de presă, Sergiy Nykyforov, a declarat că președintele a "instruit ca toate evenimentele internaționale programate pentru zilele următoare să fie amânate”.

Moscova a pretins că forțele sale au preluat acum controlul asupra a două așezări în regiune - Lukyantski și Hlyboke - și satul Robotyne, în regiunea sudică Zaporijjia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel