Situația de la centrala nucleară Zaporojie. Cât de mare e pericolul? Petre Min (CNCAN), informații de ultim moment
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Situația de la centrala nucleară Zaporojie. Cât de mare e pericolul? Petre Min (CNCAN), informații de ultim moment / Foto: Pixabay
Situația de la centrala nucleară Zaporojie. Cât de mare e pericolul? Petre Min (CNCAN), informații de ultim moment / Foto: Pixabay
Petre Min, coordonatorul Comisiei pentru Controlul Activităților Nucleare, a vorbit despre pericolul de la centrala nucleară Zaporojie.

Petre Min, coordonatorul Comisiei pentru Controlul Activităților Nucleare, a explicat cât de periculoasă a fost, de fapt, oprirea alimentării cu curent electric la centrala Zaporojie, dar și care este situația acum, după ce a fost reconectată la sistemul electric al Ucrainei.

"Situația acum este stabilă, și din punctul de vedere al radioactivității, nu sunt fluctuații ale fondului de radiații, suntem la fondul natural. De asemenea, instalațiile din siguranță sunt în funcționare și nu există niciun pericol în acest moment. Referitor la momentul care a avut loc ieri, acest tip de eveniment (deconectarea de la sistemul electric n.r.) este un eveniment studiat și pe baza acestor scenarii practic se construiesc aceste reactoare. Alimentarea electrică pentru sistemele de siguranță este asigurată din mai multe surse.

În cazul centralei Zaporojie, sunt cinci surse de energie electrică. În acest caz, una dintre aceste surse, care, da, este sursa principală de energie electrică, practic această sursă principala a devenit indisponibilă, dar în același timp, o altă sursă, o altă linie electrică, așa cum și astăzi a fost precizat inclusiv de AIEA, era disponibilă. Dar, pornirea automată a acestor generatoare diesel este practic o secvență de siguranță. Atun ci când pică un sistem de alimentare electrică, aceste diesele intră automat,  este o frecvență automată, după care, dacă o altă linie este disponibilă, aceste diesele se opresc.", a explicat Petre Min, coordonatorul Comisiei pentru Controlul Activităților Nucleare.

Centrala nucleară Zaporojie, reconectată la sistemul electric al Ucrainei: Muncitorii din centrală sunt nişte eroi

Energoatom anunţă că centrala nucleară Zaporojie a fost reconectată la sistemul electric naţional.

"Azi, 26 august 2022, la ora 2:04 p.m, unitatea de alimentare de la centrala nucleară Zaporojie care fusese oprită ieri a fost conectată la reţea. Muncitorii de la Zaporojie sunt eroi adevăraţi. Ei menţin siguranţa nucleară a Ucrainei, neobosiţi, şi muncesc într-un mod complet altruist pentru ca ţara lor nativă să beneficieze de curent electric", a transmis Energoatom pentru CNN. 

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată sub controlul armatei ruse şi vizată de mai multe bombardamente, este "complet deconectată" de la reţea, după avarierea liniilor de comunicaţie, anunța joi operatorul ucrainean Energoatom, informează AFP şi Reuters.

"Cele două reactoarele ale centralei aflate în funcţiune au fost deconectate de la reţea. În consecinţă, acţiunile agresorilor au provocat o deconectare totală a centralei nucleare Zaporojie de la reţeaua electrică, pentru prima dată în istoria ei", sublinia grupul de stat Energoatom pe Telegram, conform Agerpres.

Rusia menține trupe la centrala nucleară de la Zaporojie, chiar lângă unul dintre reactoare. Asta se vede pe imaginile satelitare publicate de ministerul britanic al Apărării. Potrivit experților, soldații ruși au ascuns vehiculele militare sub țevi și pasarele. Pericolul pare a fi unul mare. Ministerul britanic al Apărării susține că riscurile principale sunt cel mai probabil întreruperile sistemelor de răcire ale reactoarelor, deteriorarea sursei de alimentare de rezervă sau erori ale angajaţilor care operează sub presiune. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel