Situație EXPLOZIVĂ cu salariile medicilor. Ancheta care poate produce un cutremur în Sănătate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Executivul a decis să plătească medicilor gărzile suplimentare, pornind de la baza salarială crescută prin intermediul Ordonanței de Urgență 20 / 2016, începând de la 1 octombrie a acestui an. Doar că această victorie ar putea fi urmată de o criză majoră în sistemul de sănătate.

Totul după ce Consiliul Concurenței a început o anchetă privind modul în care au fost majorate salariile angajaţilor din sistemul public de sănătate, cu 25%, în decembrie 2015.

Mod de plată discriminatoriu?

Medicii ar putea rămâne fără mărirea de 25% acordată anul trecut la salariu dacă modul de plată, prin Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate, se dovedește discriminatoriu. Chestiunea este incorectă din punct de vedere al concurenței întrucât CNAS plătește și spitale private, ori creșterea nu a fost dată peste tot, ci doar la spitalele de stat.

Nu este vina medicilor, dar dacă se declară incorect mecanismul respectiv, Curtea de Conturi va cere recuperarea banilor, așa încât casele județene se vor adresa spitalelor pentru returnarea fondurilor primite ilegal. Dacă investigația se termină în curând, pe data de 1 septembrie sau 1 octombrie, salariile ar putea fi tăiate cu 25%.

[citeste si]

Pe de altă parte parte, ministrul Vlad Voiculescu s-a înțeles cu sindicaliștii din Sănătate să le plătească, de la 1 octombrie, plata cu gărzile suplimentare la nivelulul din 2016 și nu de la nivelul din 2009. Pentru a putea fi efectuate aceste plăți necesare creșterii plății gărzilor pentru medici, fondurile necesare sunt de aproximativ 100 de milioane de lei. Întrebarea este de unde va proveni suma. Sindicatele medicale se bucură acum că au obținut o victorie, dar ar putea fi silite să înceapă lupta pentru a obține acei 25% dați în 2015.

Fraza cheie a ministrului Sănătății

Fraza cheie este anunțul ministrului Vlad Voiculescu care a zis că respectivele cheltuieli cu gărzile suplimentare vor fi obținute printr-un management mai bun fără să depășească venitul bugetar. Ce poate să facă guvernul în două luni pentru a avea un management mai bun? Nu poate să taie salariile, dar ar putea să blocheze investițiile și ar putea să dea mai puțini bani pe medicamente. Tot guvernul a 'aruncat' ideea că se vor face licitații centralizate, doar că procedura nu a durat niciodată două luni; de obicei ține doi ani. Așadar, economii prin licitațiile centralizate este greu de crezut că se vor face.

Ancheta Consiliului Concurenței ar putea schimba totul

Rezultatul anchetei Consiliului Concurenței ar putea 'ușura' treaba guvernului pentru că nu ar mai fi nevoie de un 'management bun' în doar două luni pentru că salariile ar putea fi tăiate cu 25%. Mai mult, există posibilitatea să li se impută medicilor să dea banii înapoi pe doi ani. 

Ce spune medicul Chirculescu

Florin Chirculescu, vicepreşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară, contactat de DC News a spus că justiția va stabili ce se va întâmpla.

"Am auzit de acest subiect. Nu mi se pare un subiect de interes acum. Să se facă ancheta respectivă, justiția să stabilească ce și cum. Asta este, ce pot să fac mai mult? Nu pot să mă substitui justiției și nici cererii unui domn pe care nici nu știu cum îl cheamă. Aștept să se pronunțe cineva competent pe acest subiect. Am auzit cu totul și cu totul întâmplător. Este dreptul omului să facă o sesizare. Omul are o opinie și și-o manifestă. Există o justiție care va stabili dacă sesizarea de persoana X sau Y este fundamentată sau nu. Vedem după aceea ce facem. Aș putea să fac și eu sesizări față de anumite aspecte care îmi vin mie în cap. Este dreptul fiecăruia. Trebuie să se pronunțe cineva mult mai abilitat decât mine", ne-a spus medicul.

Întrebat ce părere are despre faptul că ministrul Sănătății a zis că impactul cu plata gărzilor suplimentare va fi suportat din bugetul Sănătăţii şi o să vină la pachet cu o serie de măsuri de eficientizare şi de eliminare a risipei din sistem, Florin Chirculescu ne-a zis: "Fără discuție. Nu încape niciun fel de discuție în acest sens. Există risipă, dar aceasta nu se referă la marea masă a doctorilor. Ea provine din alte zone. Doctorii sunt primii care constată că are loc o risipă în condițiile unei pauperizări generalizate în sistem".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel