Situație devastatoare în sănătate. "Mecanism de subfinanțare controlată a sistemului medical"
Horia Bumbea, medic primar hematologie, atrage atenția asupra unei situații alarmante.
Conferențiar doctor Horia Bumbea subliniază că decontarea analizelor pentru diagnosticarea leucemiilor este deficitară. Cazurile de leucemii nevalidate cu cardul nu sunt decontate. El atrage atenția că în luna iulie au fost decontate la SUUB jumătate din cazurile efectuate. La nivel național s-au evaluat 800 de cazuri noi de leucemii acute i se decontează doar 500. Restul e economie. Horia Bumbea subliniază că din toată această situație rezultă un mecanism de subfinanțare controlată a sistemului medical.
Iată mai jos postarea de pe Facebook a medicului:
"Decontarea analizelor de diagnostic al leucemiilor acute este in continuare deficitara. Deși s-a promis ca se va face decontarea tuturor cazurilor de leucemii primite de către un centru de diagnostic fara sa se mai ceara validarea cu cardul pentru pacienții internați in alte spitale (situație care a debutat in Octombrie anul 2015, si prin care centrele de diagnostic nu au primit fondurile corespunzătoare acestor analize), in continuare aceste analize nu sunt decontate. In condițiile in care ministerul sănătății introduce si decontarea analizei de boala minima reziduala dupa rectificarea bugetară, am dubii ca onor Casa Naționala de Sanatate va deconta aceste servicii, deoarece de peste jumătate de an nu respecta reglementarile ministerului sănătății, si de aproape un an nu decontează analizele nevalidate cu cardul, si acest lucru va creste deficitul centrelor de diagnostic.
Iar in condițiile in care un centru de diagnostic cum este cel de la SUUB, funcționează permanent, inclusiv pe perioada concediilor, si a asigurat diagnosticul leucemiilor acute la adulți si copii din toata țara, si preia regulat cazuri din țara, numarul de cazuri nedecontate creste. De exemplu, decontarea pe luna Iulie este la jumătate fata de numarul de cazuri efectuate! Practic, daca s-a evaluat un număr de 800 cazuri noi de leucemii acute pe an la nivel național, si se decontează 500, casa naționala obține o economie semnificativă, nu? Dar cele cca 300 cazuri nedecontate cui ramân? Pai la sfârșit de an se va lua in considerare suma decontată si se va estima bugetul pe anul următor pe baza acesteia: rezulta un mecanism simplu de subfinantare controlată a sistemului medical. Estimam ca in cele 10 luni de funcționare aberanta a validării cu cardul pentru programul de diagnostic al leucemiilor acute nu au fost decontate cel puțin 30% din cazuri, dar la nivelul centrelor de diagnostic s-a ajuns si la 50%.
In aceste condiții de subfinanțare, centrele de diagnostic vor intra in "concediu" pentru a nu prelua cheltuieli nedecontabile, nu? Dar cum poti sa refuzi un caz de diagnostic al unui pacient cu leucemie acuta doar pentru ca a avut neșansa sa fie îngrijit intr-o unitate sanitara externa centrului de diagnostic? Un program început bine, prin care pentru prima data s-a oferit posibilitatea diagnosticului corect si complet al leucemiilor acute, are un mare risc de a intra in aceeasi categorie de subfinanțare a sistemului medical si de a obliga profesioniștii din sistem sa "se descurce" si sa caute soluții "imorale" pentru a continua activitatea... dar in detrimentul calității si corectitudinii actului medical", scris Horea Bumbea pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News