Sistemul sanitar. Păun: E nevoie de o schimbare de paradigmă
Diana Păun, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, afirmă că este necesară o schimbare de paradigmă în domeniul sănătăţii, care să fie asumată de toţi actorii din sistemul sanitar.
"Ca pacient, aş dori să contribui activ la luarea deciziilor din sistem, să am un cuvânt de spus atunci când se iau decizii şi pe zona de politici sanitare şi pe zona de infrastructură şi pe zona de prioritizare a finanţării diverselor obiective din sistemul sanitar. Cred că o astfel de transparenţă ar fi benefică sistemului sanitar românesc, pentru că de-a lungul anilor au existat nenumărate încercări de reformare, care de fapt erau tentative la răspunsul cum să recăpătăm încrederea în sistem, dar majoritatea au fost spuse eşecului. Ne confruntăm în fiecare zi cu o criză în sistemul sanitar, asta vedem cu ochiul liber: criza medicamentelor, criza personalului. În toate clasamentele europene suntem ultimii. Încrederea pacientului în sistem este într-adevăr foarte scăzută, ori lucrurile acestea au consecinţe directe asupra sănătăţii noastre. Ca atare, este necesară o schimbare de paradigmă, care să fie asumată de toţi actorii din sistem şi de politicieni, de autorităţi şi de pacienţi, şi de societăţile profesionale, absolut toţi cei care au un cuvânt de spus la schimbarea sistemului trebuie să contribuie cu puţin la aceasta, urmând modele care şi-au dovedit eficienţa. (...) Trebuie să ne asigurăm o strategie pe care să o urmăm indiferent de schimbările atât de frecvente din sistem", a declarat Diana Păun, într-o dezbatere ce a avut loc în cadrul Med Academy International Exhibition 2018.
Ea a spus că, atât în calitate de medic cât şi de consilier de stat, îi încurajează pe tinerii medici să rămână să profeseze în România întrucât "numai aşa se poate reconstrui sistemul sanitar românesc cu forţe proaspete".
"Ca medic, dar şi în calitate de consilier de stat în Administraţia Prezidenţială, atunci când mă gândesc la viitor mă gândesc la tineri, pe care îi încurajez în primul rând să îşi aleagă medicina ca profil de carieră pentru că este o meserie frumoasă şi cu har şi în al doilea rând îi încurajez pe tinerii medici să rămână în România pentru că numai aşa putem reconstrui sistemul sanitar românesc cu forţe proaspete, cu tineri entuziaşti, pe care de asemenea îi încurajez să se pregătească, să deschisă noi orizonturi şi să ducă mai departe tradiţia medicinei româneşti. Este în al doilea rând important pentru noi, medicii consacraţi, să transmitem mai departe tradiţia, valorile pe care noi le-am învăţat, tocmai pentru a putea regândi împreună ceea ce ne dorim cu toţii", a spus Diana Păun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News