Sistemul de învățământ e în căutare de noi directori. 1.700 de posturi preuniversitare sunt scoase la concurs
1.700 de posturi de conducere vacante în sistemul de învăţământ preuniversitar.
Concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct va avea loc în perioada iunie - septembrie 2022. Este cea de-a treia sesiune a concursului pentru ocuparea funcţiilor vacante de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat.
Potrivit Ministerului Educaţiei, în urma sesiunilor 2021 şi 2022 au fost ocupate peste 80% din totalul funcţiilor de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat.
„Concursul va începe în data de 27 iunie 2022, odată cu publicarea celor 1.700 de funcţii rămase vacante. Depunerea dosarelor de candidatură este programată în prima jumătate a lunii iulie. Proba scrisă se va desfăşura în data de 8 septembrie 2022, iar interviurile vor fi susţinute în perioada 22-29 septembrie 2022”, anunţă Ministerul Educaţiei.
Potrivit calendarului afişat, proba scrisă va avea loc în data de 8 septembrie, iar între 22 şi 29 septembrie va fi proba de interviu. Rezultatele finale vor fi validate în 4 octombrie, iar în 5 octombrie vor fi emise deciziile de numire, scrie Mediafax.
Masă caldă. Numărul de școli se dublează
În anul școlar 2022-2023, se dublează numărul de școli în care va fi derulat programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolari și elevi.
”Ministerul Educației a inițiat proiectul de Ordonanță de Urgență prin care Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolari și elevi se derulează și în anul școlar 2022-2023, fiind extins, în același timp, de la 150 la 300 de școli.
Bugetul prevăzut pentru finanţarea Programului-pilot în perioada desfăşurării activităţilor didactice în anul şcolar 2022-2023 este de 354.900.000 lei.
Comparativ cu anul școlar 2021-2022, limita valorică zilnică se majorează cu 50%, de la 10 la 15 lei/masă/beneficiar.
Această inițiativă se înscrie în demersul deja început de Ministerul Educației de a reduce abandonul școlar și rata de parăsire timpurie a școlii, determinate de probleme cronice de la nivelul sistemului național de învățământ, cumulate cu problemele economice și sociale accentuate de pandemia Covid-19.
În acest context, este extrem de important să încurajăm prezența elevilor la școală pentru a dobândi competențele necesare și, în același timp, să stimulăm incluziunea celor din mediile dezavantajate.
Pentru menţinerea sănătăţii preşcolarilor şi elevilor beneficiari vor fi distribuite doar produse alimentare obţinute în unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare. Produsele distribuite vor respecta cerinţele prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, dar și de celelalte reglementări europene în domeniu.
Implementarea programului-pilot este prevăzută începând cu data de 1 septembrie 2022, dată de referință pentru începerea noului an școlar 2022-2023, termen până la care unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale trebuie să finalizeze procedurile de achiziție publică a suportului alimentar și să încheie contractele de prestări servicii.
Lista unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale şi a unităţilor-pilot în care se implementează Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar, numărul de beneficiari şi sumele alocate pentru finanţarea programului în anul şcolar 2022 – 2023 vor fi aprobate prin ordin al ministrului Educației.
Proiectul de act normativ privind aprobarea continuării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 300 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat este în consultare publică și poate fi accesat aici.”, transmite ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu: Am inițiat trei măsuri pentru reducerea abandonului școlar
Sorin Cîmpeanu a vorbit despre măsurile care vor fi implementate în următoarele luni pentru a reduce abandonul şcolar.
Sorin Cîmpeanu confirmă că vor fi implementate trei măsuri care să reducă abandonul școlar extrem de ridicat, România fiind a doua țară din Europa din punct de vedere al abandonului școlar.
”Este vorba de Programul Național de reducere a abandonului școlar. Din PNRR avem o finanțare de jumătate de miliard de euro. Am selecționat deja primele 1.415 școli care presupun măsuri integrate pentru reducerea abandonului școlar.
O altă măsură care trebuie urgent pusă în aplicare este programul ”masă sănătoasă”, care poate face diferența între a-ți trimite și a nu-ți trimite copilul la școală, care să demareze sub forma unui program național integrat, pe cinci ani, cu finanțare de un miliard de euro.
O măsură este și creșterea cuantumului burselor, pentru că, dacă nursele sunt atractive, la o familie cu doi-trei copii, bursele ar putea depăși venitul părintelui.”, arată ministrul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News