Data publicării:

Sistemul de Informaţii Schengen (SIS) a fost extins. Ce noi elemente conţine

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Lara Jameson, Pexels
Fotografie de la Lara Jameson, Pexels

Sistemul de Informaţii Schengen (SIS) include noi elemente biometrice după extindere. Iată care sunt acestea. 

Sistemul de informaţii Schengen (SIS), bază europeană de date privind persoanele căutate, dispărute sau în situaţie ilegală, a fost extins pentru a permite trimiterea de noi informaţii, într-o versiune modernizată dată în funcţiune marţi, relatează AFP.

Instituit în 1995, acest sistem permite partajarea informaţiilor între autorităţile naţionale competente în materie de securitate şi de gestiune a imigraţiei, în acest spaţiu de liberă circulaţie unde controalele la frontierele interne au fost înlăturate.

Pe lângă fotografii şi amprente digitale, SIS conţine de acum încolo "noi tipuri de elemente biometrice", precum urme prelevate de la locul unor infracţiuni sau crime şi registre de ADN, dar numai în cazul persoanelor dispărute, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

În plus faţă de semnalmentele persoanelor dispărute, autorităţile naţionale - poliţişti, lucrători vamali sau poliţişti de frontieră - pot introduce semnalmente ale unor categorii de persoane vulnerabile, precum copii ameninţaţi cu răpirea sau victime potenţiale ale traficului de fiinţe umane.

Statele membre, "obligate să semnaleze SIS fiecare decizie de repatriere a unei cetăţean din ţări terţe"



Pentru a lupta împotriva migraţiei ilegale, statele membre sunt acum "obligate să semnaleze SIS de fiecare dată când adoptă o decizie de repatriere privind un cetăţean al unei ţări terţe care nu are dreptul legal de a călători în UE", pentru a putea verifica dacă persoana în cauză a părăsit efectiv teritoriul UE.

Comisia Europeană subliniază că "acest lucru deschide calea recunoaşterii reciproce a deciziilor de repatriere de către statele membre", aşa cum a propus preşedinta executivului european Ursula von der Leyen într-o scrisoare trimisă liderilor ţărilor membre cu puţin timp înainte de summitul privind migraţia din februarie.

Această versiune actualizată a SIS este operaţională în 30 de ţări europene (26 de state membre şi ţările asociate spaţiului Schengen, Norvegia, Islanda, Elveţia şi Liechtenstein). Conectarea Ciprului la SIS este prevăzută în vara lui 2023, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel