Sistemul cardurilor de sănătate, picat. Purtător cuvânt CNAS: "Oamenii mor şi cu, şi fără sistem"
Sistemul naţional care gestionează verificarea cardurilor de sănătate este nefuncţional de mai bine de două săptămâni şi, conform CNAS, o tentativă de repornire ar putea avea loc pe 18 iulie. Până la repornire, însă, pacienţii şi medicii de familie sunt într-o situaţie critică.
Medicii nu pot, conform legii, să efectueze niciun fel de operațiuni medicale fără să le înregistreze prin cardul național de sănătate, dar sunt de multe ori ”obligați” de situație, în contextul în care unii pacienți sunt în stare gravă sau au nevoie urgentă de rețete sau trimiteri către medicii specialiști.
Pacienții au la rândul lor de suferit pentru că, dacă nu reprezintă o urgență, sunt trimiși acasă pentru a reveni ulterior și a se lovi de aceeași problemă.
CNAS, răspuns cinic
Într-o intervenţie la RFI, purtătorul de cuvânt al CNAS a dat asigurări că medicii pot folosi sistemul offline, fără teamă de amenzi, dar a oferit şi un răspuns cinic, după ce a fost întrebat dacă anumite persoane ar putea muri din cauza acestor erori.
"Nu pot să fac promisiuni, pentru că nu stă în puterea mea să mişc aceste lucruri. Din păcate, soluţiile pe care le avem la îndemână, cu resursele CNAS la nivel de personal IT, nu pot face acea ajustare care să ducă sistemul în zona în care aceste sincope să nu mai apară. Dacă pe 18 totul funcţionează bine, testele funcţionează corect, atunci lucrurile vor reveni la normal. Blocajele resimţite la nivelul tuturor categoriilor de furnizare sunt prin prisma cantităţii uriaşe de date. Nu există niciun sistem perfect pe lume. Oamenii mor şi cu un sistem, şi fără un sistem. Sunt cinic, dar nu vreau să spun că dacă acum a picat sistemul se întâmplă cele mai mari nenorociri de pe planetă. Recunosc că nu e cea mai fericită declaraţie", a declarat Daniel Osmanovici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News