Sirenele au sunat trei minute în primul oraş liber din România
20 decembrie 1989. În fabricile din Timişoara niciun muncitor nu mai lucra. Toţi doreau să îi sprijine pe colegii lor de la ELBA şi Electromotor despre care se ştia că sunt blocaţi în curţile întreprinderilor. Deşi activiştii de partid promiteau prime de merit fruntaşilor în producţie, aceştia nu au fost băgaţi în seamă de oamenii care în cele din urmă s-au alăturat protestului.
Autor: Anca Murgoci
În urmă cu 22 de ani timişorenii sărbătoreau, în Piaţa Operei, căderea comunismului, chiar dacă Ceauşescu nu fugise încă. Deviza era "Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!”.
S-a constituit Frontul Democratic Român, iar primul care s-a adresat populaţiei din balconul Operei a fost Lorin Fortuna. Potrivit Adevărul, acestea au fost primele cuvinte rostite de Lorin Fortuna: „Linişte, vă rog! Cetăţeni ai Timişorii, cei pe care ne vedeţi aici ne-am constituit într-un comitet de acţiune al Frontului Democratic Român. Drepturile şi libertatea se câştigă în mod organizat. Fără violenţă! Vă rugăm foarte mult, nu mai spargeţi vitrine, nu provocaţi încăierări, nu atacaţi armata! Armata colaborează, aţi văzut. Aşteptăm să vină reprezentanţii autorităţilor să discutăm în mod organizat cu ei. Cetăţeni ai Timişorii! Prima condiţie pe care o punem guvernului român este jos familia Ceauşescu! Dar pentru aceasta vom lupta paşnic, paşnic, nu uitaţi, paşnic. A doua condiţie cerem: eliberarea imediată a arestaţilor! A treia condiţie este identificarea morţilor. Vă rog, în acest moment, un minut de reculegere pentru victimele de la Timişoara! În genunchi, toată lumea! Armata, să stea pe loc! Armata să stea pe loc!”.
La ora 12, în Timişoara, timp de trei minute, se vor declanşa sirenele, iar liderii asociaţiilor de revoluţionari se vor adresa oamenilor în Piaţa Operei. De la ora 18, pe clădirea Rectoratului, vor fi proiectate peste 50 de picturi cu tema Libertate realizate de studenţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News