Sirenă mumificată descoperită în Japonia? De ce este considerată o "ciudăţenie"
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
O „sirenă” mumificată veche de câteva secole a fost descoperită în Japonia. Ce era, de fapt?

În 2022, cercetătorii au găsit sirena, care are o lungime de aproximativ 30 de centimetri, într-o cutie de lemn sigilată păstrată într-un templu japonez situat în prefectura Okayama. La acea vreme, cercetătorii au crezut că a fost "montată" din capul unei maimuțe combinat cu corpul unui pește.

Bizarul hibrid, care seamănă cu un Ningyo din mitologia japoneză – o creatură asemănătoare unui pește cu cap de om, care, conform legendelor, ajută la vindecarea bolilor și la sporirea longevității – fusese expus într-o vitrină din templu pentru ca oamenii să se închine la „moaște”. Apoi, în urmă cu mai bine de 40 de ani, a fost mutat în depozitul templului, potrivit Living Science. Se presupune că specimenul a fost prins de un pescar cândva între 1736 și 1741. Cel mai probabil, însă, a fost creat la zeci de ani după aceea, ca înșelătorie menită naivilor cu dare de mână care doreau să își recapete sănătatea sau să trăiască mai mult.

Cercetătorii de la Universitatea de Științe și Arte Kurashiki (KUSA) din Japonia au intrat în posesia „sirenei” la începutul lunii februarie 2022 (cu permisiunea preoților din templu) și au început să studieze ciudatul artefact folosind o serie de tehnici, inclusiv scanarea cu raze X și CT (tomografie computerizată), datarea cu radiocarbon, microscopia electronică și analiza ADN.

Ce s-a descoperit

Rezultatele analizei amănunţite au arătat că trunchiul mumiei nu aparținea unei maimuțe, ci era făcut predominant din pânză, hârtie și bumbac, care erau ținute laolaltă de ace metalice care mergeau de la gât până în partea inferioară a spatelui. De asemenea, fusese pictat cu o pastă făcută dintr-un amestec de nisip și cărbune. Cu toate acestea, trunchiul era acoperit cu componente desprinse de la alte animale. Părul de mamifere și pielea de pește, probabil de la un pește-balon, acoperă unele părți ale brațelor, umerilor, gâtului și obrajilor.

Un fake reuşit

Cercetătorii nu au reușit să identifice ADN-ul vreunei anumite specii, dar datarea cu radiocarbon a solzilor a indicat că aceștia provin de la un pește de la începutul anilor 1800. Noua analiză sugerează că „sirena” a fost creată, cel mai probabil pentru a păcăli oamenii să creadă că este Ningyos și că presupusele ei abilități de vindecare sunt reale, notează cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel