Data actualizării:
Data publicării:

”Singurul organ care nu îmbătrânește”. Doctorul Căpîlna: De fapt, are capacitatea de a se regenera absolut spectaculos / video

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels

Conf dr Mihai Emil Căpîlna a vorbit despre un subiect mai puțin abordat, respectiv transplantul uterin.

Luni, 9 august, la Academia de Sănătate, emisiune difuzată la DCNewsTV și realizată de prof dr Irinel Popescu, a fost invitat conf dr Mihai Emil Căpîlna. Au fost abordate subiecte în stadiu de pionierat la nivel mondial.

„Vom aborda o problemă foarte interesantă, aflată încă în stadiul de pionierat și la nivel internațional, și anume: transplantul uterin. Sigur, despre transplantul de organe și țesuturi se vorbește deja de multă vreme. România are și ea un program din care fac parte diverse tipuri de transplant, populația este familiarizată și cu termenul de donator de organe și cu donarea de organe. Transplantul uterin este însă evident un subiect ceva mai nou, cu multe conotații deosebit de interesante”, a explicat Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate. 

Conf dr Mihai Emil Căpîlna, medic primar obstetrică și ginecologie, conferențiar la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, a făcut următoarele declarații în emisiune: „Donatorul viu este, de cele mai multe ori, o rudă a pacientei care este receptoare. Uterul donat, de cele mai multe ori, a provenit de la mamă, mai rar de la o soră sau de la o mătușă. Există astfel avantajul unei compatibilități. Nu este important dacă pacienta donatoare este în premenopauză sau postmenopauză. Au fost obținute transplanturi cu succes și de la femei aflate în postmenopauză, uterul adaptându-se perfect după transplant.”

În acel moment, Irinel Popescu a intervenit cu următoarea întrebare: „Să înțeleg că uterul este un organ care nu îmbătrânește sau îmbătrânește mai puțin decât altele?”

„Domnule profesor, haideți să spunem că are capacitatea de a se regenera absolut spectaculos în momentul în care primește substratul hormonal și vascularizația normală”, a explicat medicul Mihai Emil Căpîlna.

Conf dr Mihai Emil Căpîlna: Transplantul uterin, perspective în România. Academia de Sănătate. Emisiunea completă:

Youtube video image

Emisiunea Academia de Sănătate a fost retransmisă luni, 9 august, de la ora 11.00, simultan pe paginile de Facebook și canalele de Youtube ale DC News și DC Medical, dar și pe DC News TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel