Singurul lucru important despre E-urile din alimentație! Nu e vorba despre faptul că ne omoară sau ne trezim fără păr! Profesorul Cristian Dima, detaliul la care să fim atenți
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 06 mai 2022, 09:04
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Profesorul Cristian Dima a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre E-urile din alimente.

Invitat la DC News, profesorul Cristian Dima a vorbit despre aditivii din alimente și despre cât de important este ca românii să se informeze din sursele sigure și avizate cu privire la E-urile de pe etichetele produselor alimentare:

„Aș vrea să fac trimitere la consumatori să se informeze din surse sigure avizate. Cea mai sigură sursă, avizată, este eticheta. Din păcate, nu știu dacă eticheta este citită în totalitate de consumatori sau dacă acei consumatori care citesc eticheta o și înțeleg. Un alt factor care ar putea să ducă în eroare consumatorul sunt acei falși specialiști care transmit informații eronate.

Într-adevăr, când vorbim de aditivi trebuie să știm foarte clar că pornim de la primul principiu al toxicologiei: Nimic nu e toxic, ci doza e cea care face diferența. O substanță care este consumată într-o anumită cantitate este considerată aliment. Aceeași substanță care este consumată într-o altă cantitate este medicament și aceeași substanță care este consumată într-o altă cantitate poate deveni otravă. Avem aceeași substanță, însă doza e cea care face diferența.

Aceste E-uri sunt, de fapt, acei aditivi pe care noi îi regăsim listați într-o bibliotecă avizată numită „Codex alimentarius“, acești aditivi au un cod numeric format din litera E, după care urmează 3-4 cifre. Tocmai de aceea, conform regulamentului în vigoare din 2011, procesatorii au această obligație de a trece pe etichetă toate elementele și aditivii care se regăsesc în produs.

Faptul că am auzit de foarte multe ori informații false, precum că anumite E-uri ne omoară sau ne trezim dimineață fără păr, etc., vreau să spun că majoritatea aditivilor care sunt reglementați și sunt siguri de utilizare într-un produs alimentar sunt evaluați și reevaluați în fiecare an de organismele în vigoare, iar asupra lor se fac anumite teste toxicologice.

Ca urmare a acestor teste se stabilesc anumite doze care pot fi folosite sau chiar restricții de a fi scoși de pe lista de a fi utilizați în anumite produse alimentare. Toți aditivii pe care noi îi regăsim într-un produs alimentar sunt verificați și certificați, dar problema este să se respecte acea doză. Doza este controlată de producător, pentru că la sfârșitul zilei, atunci când tragem linie și facem un bilanț, sunt anumiți aditivi pe care îi putem aduce în organism din diverse surse alimentare.“, a spus profesorul Cristian Dima.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Înghețata cu lapte și afine care CALMEAZĂ tusea! Ing. Isabela Anghel dezvăluie ingredientul care face minunea

Cât de cancerigene sunt E-urile?

„Toată nebunia asta cu E-urile cancerigene e la fel ca fake news-ul cu vaccinurile. Sunt oameni care din asta trăiesc și câștigă. Sunt comercianți care se laudă că produsele lor nu au E-uri“, a punctat Val Vâlcu.

„Există această cerere din partea consumatorului și există o tendință la nivel european de a găsi pe piață produse cu etichetă green label, o etichetă curată sau verde. Din punctul meu de vedere, al tehnologului, nu putem obține la nivel industrial un produs alimentar fără cel puțin un aditiv (...). Conceptul green label face referire la reducerea numărului de aditivi. Dacă am avut un produs care a avut în componență patru aditivi și am reușit să înlocuiesc sau să reduc doi, putem vorbi de un produs în care am redus numărul de aditivi.

Unul dintre aditivii despre care se vorbește de foarte mult timp este nitritul de sodiu, pe care îl găsim în foarte multe produse alimentare, inclusiv în apa plată și produsele din carne. Sunt cercetări corecte realizate care într-adevăr au legat un efect cancerigen cu acest nitrit, dar în cazul unei cantități depășite.“, a spus Cristian Dima.

„Domnule profesor, au fost făcute cercetări cu un aditiv din biscuiți. Ca să aibă un efect negativ, un copil trebuia să mănânce 125 de kilograme de biscuiți pe zi, în fiecare zi. Avea efect, dar în cantitatea respectivă. Erau speculații și s-a generat panică. Și apa plată poate ucide.“, a completat Val Vâlcu.

„Toți acești aditivi sunt verificați, reevaluați și controlați din punct de vedere al utilizării alimentare.“, a adăugat Cristian Dima.

„Sau, de exemplu, un colorant extras dintr-un crustaceu marin. Ce vrei mai natural de atât?“, a spus Val Vâlcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?