Data publicării:
Este posibil ca Drulă să piardă funcția de președinte al Comisiei pentru transporturi şi infrastructură după ruperea USR
11 parlamentari din Uniunea Salvați România vor pleca în noul partid al lui Dacian Cioloș. Acest lucru ar putea să fie începutul unor pierderi de funcții în Parlament pentru USR, inclusiv pentru deputatul Cătălin Drulă, care este președintele Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din februarie 2022.
În cazul desființării unui grup parlamentar, funcțiile de conducere deținute de fostul grup vor fi distribuite celorlalte grupuri la începutul sesiunii parlamentare. Dacă se desființează grupul se pierd funcții și în Biroul Permanent.
Dacă grupul parlamentar nu s-a desființat, redistribuirea funcțiilor se face după noua configurație politică a Camerei, începând cu noua sesiune. În funcție de câți parlamentari pleacă și ce procent se calculează, USR va deține mai puține funcții. Funcțiile ocupate sunt conform configurației Camerei Deputaților sau Senatului. Dacă pleacă din deputați, scade și numărul funcțiilor, inclusiv din Biroul Permanent.
Grupul parlamentar al USR de la Camera Deputaților are 53 de membri și, deocamdată, nu s-a desființat. În acest moment, 9 deputați USR dacă vor pleca, nu este suficient pentru a pierde o anumită funcție. Decizia pierderii funcțiilor se va lua în BPN în cazul în care se va solicita o diminuare a numărului de funcții ale USR.
Război Drulă - Cioloș
Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a confirmat marți într-o declarație de presă că ”sunt câțiva colegi care nu mai doresc să continue, sunt puțini relativ la cei 80 de parlamentari USR”. Vezi articolul inițial aici! Drulă l-a atacat pe Dacian Cioloș, pe care l-a acuzat că instrumentează plecarea parlamentarilor USR.
”Ce urmează să vedeți în următoarele zile e un plan gândit și executat de Cioloș, un plan lipsit de demnitate, în care îi folosește pe acești oameni ca să câștige prin distrugere. E un gest nedemn, îi forțează să devină traseiști. Proiectează această lipsă de demnitate asupra unor oameni aleși în acest proiect. Am înțeles din februarie că lui Cioloș îi lipsește dorința de a construi. Dacă nu poate depune acest efort de construcție, decența ar trebui să îi spună măcar să se retragă. El alege un efort de distrugere. Se mai separă apele câteodată în opoziție”, a spus Drulă în conferința de presă de la Parlament.
Lista parlamentarilor USR care au demisionat sau urmează să demisioneze din partid pentru a se alătura partidului Reper a lui Dacian Cioloș:
Senator Cosmin Poteraş
Senator Ion Dragoş Popescu
Deputat Cristina Camelia Rizea
Deputat Oana-Alexandra Cambera
Deputat Monica Berescu
Deputat Lorant-Zoltan Sas
Deputat Alin Prunean
Deputat Simina Tulbure
Deputat Daniel Toda
Deputat Cristian Ichim
Deputat Andrei-Răzvan Lupu
Citește și - Dacian Cioloș a demisionat din USR. Europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța, Dragoș Tudorache i-au călcat pe urme
Europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța, Dragoș Tudorache și Dacian Cioloș au renunțat la calitatea de membri ai partidului Uniunea Salvați România.
"Am decis să plec din USR. O spun cu părere de rău pentru că aveam mari speranțe legate de evoluția USR, mai ales după fuziune. Speram să ajungem să ne echilibrăm unii pe alții și să trecem de la un partid anti-sistem, oarecum radicalizat, la un partid al construcției pentru oameni, al empatiei și maturității politice. Nu a fost să fie așa și îmi asum și eu acest eșec al fuziunii. Dar cert este că eu nu am intrat în politică ca să mă ocup de scandaluri interne și nici să asist la bullying în partid. Nu am intrat pentru a mă ralia la interese tribale și a lovi în cei din jur care nu sunt din tribul potrivit. Eu cred că energia oamenilor politici trebuie sa fie dedicată construcției. Nu poți construi temelia unui partid solid cu ranga și cu teama pierderii controlului. M-am săturat de scandaluri și de neîncredere. Vă spun cu părere de rău, că, la 3 ani de mandat ca europarlamentar, pe cât de departe a ajuns această delegație în Parlamentul European, pe atât de departe suntem acasă în România de principiile pe care le susținem la nivel european.Atunci când am plecat la drum împreună, am primit un mandat și o responsabilitate uriașă – oamenii și-au pus speranța în noi pentru a moderniza și reforma România.
Acum, când este clar că viziunea mea s-a blocat în USR, este logic să încerc să-mi țin această promisiune și să pun mai presus încrederea alegătorilor decât interesele unui grup din partid.De astăzi, alături de Ramona Strugariu, Alin Mituță, Dragoș Tudorache și Dacian Cioloș, voi munci pentru un proiect liberal matur, fără scandaluri, meritocratic în noua formațiune REPER - Reînnoim Proiectul European al României. Rămânem afiliați grupului parlamentar Renew Europe.Vă invit pe pagina www.partidulreper.ro, unde noi, inițiatorii, admitem că există în societate dezamăgire și neîncredere în partidele politice, dar că nu este prea târziu pentru a o lua de la capăt. Vă așteptăm alături de noi!
Și încă ceva, foarte important pentru mine – las în urma mea în USR mulți oameni faini, pe care îi prețuiesc cu adevărat. Pentru ei și pentru timpul petrecut alături, pe stradă, în campanii și nu numai, nu mă veți vedea vreodată atacând USR de acum încolo. Respect decizia celor care vor să rămână și urez succes USR și colegilor buni care rămân. În același timp însă, îi asigur pe toți aceia care vor să mi se alăture că m-aș bucura să ne regăsim într-un nou proiect politic de anvergură, în care să ne regăsim entuziasmul de a ne lupta pentru români și pentru România", a scris Dragoș Pîslaru pe facebook (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News