Singurele busturi ale regilor Ferdinand I şi Maria din incinta unui spital militar,dezvelite la Braşov
Singurele busturi ale regelui Ferdinand I şi reginei Maria care se află în incinta unui spital militar de urgenţă au fost dezvelite şi sfinţite joi, la Braşov, în prezenţa secretarului de stat din MApN Mihai Dan Chirică, a unor membri ai conducerii Armatei Române, a oficialităţilor locale şi a directorului Casei Regale, Ion Tucă.
Dezvelirea celor două busturi a avut loc în cadrul unui eveniment organizat de Spitalul Militar de Urgenţă (SMU) "Regina Maria" Braşov, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la preluarea acestuia de către administraţia românească şi a 97 de ani de la primirea numelui reginei, prilej cu care a avut loc un ceremonial militar şi religios.
"Faptul că aceste busturi sunt la Braşov arată că dragostea reginei Maria pentru braşoveni se întoarce acum şi ea este comemorată în această zonă, administraţie care era sub coroana regelui Ferdinand, şi se regăseşte în bucuria celor care azi au fost prezenţi din nou, alături de acest spirit şi aceste valori ale neamului românesc care ne-au fost transmise peste generaţii de către înaintaşii noştri, începând de la regele Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea şi regele Mihai. (...) Domnul comandant (al SMU Braşov) şi toţi oficialii locali s-au străduit să ne transmită tuturor celor prezenţi faptul că regina Maria este cea care, pe de o parte a fost regină, dar a fost şi militar în acelaşi timp, alături de răniţii din spitale şi de întregul neam românesc", a declarat, la finalul ceremoniei, directorul Casei Regale, Ion Tucă.
Comandantul SMU Braşov, colonel dr. Alexandru Keresztes, a precizat că instituţia sărbătoreşte 100 de ani de luptă sub tricolor românesc şi 97 de ani de la conferirea titlului "Regina Maria" prin decret regal.
"După Primul Război Mondial, în urma evenimentelor politice şi a celor militare - Conferinţa de pace din 1919, apariţia României ca stat unitar naţional a determinat şi Casa Regală, prin faptele de eroism ale reginei pe perioada acestei conflagraţii mondiale şi nu numai ca, în 1922, să semneze Decretul regal prin care să confere numele reginei Maria spitalului militar din Braşov", a afirmat col. dr. Alexandru Keresztes.
Potrivit acestuia, busturile au fost realizate de doi sculptori care lucrează pentru studiul de arte plastice al MApN, respectiv familia Muscalu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News