Data publicării:

Sindromul "Becali", preluat de echipa națională de handbal. Cât pierde Gigi Becali si două exemple pe care nu mai vreau să le văd în România

Autor: Bogdan Bolojan | Categorie: Stiri
WhatsApp

România reușește cu greu să facă performanță în sportul mondial și când rareori o face, nu duce totul până la capăt. Două exemple ne arată cum echipele din România preferă să se menajeze în loc să "tragă" la fel de tare ca la începutul competiției și să își asigure gloria: Steaua în Europa League și echipa feminină de handbal în ultimul meci din grupele Campionatului Mondial din Germania. 

Poate fi o chestiune de mentalite, sau doar o strategie, însă la cât de însetați am ajuns de victorii la nivel înalt aș fi preferat să văd echipele defilând în locul unor scuze la final, de genul că am preferat să nu obosim jucătorii.

Pentru cine nu șție deja (pentru că TVR nu transmite) în aceste zile, în Germania are loc Campionatul Mondial de Handbal feminin. România a bătut totul până în... ultimul meci, cel împotriva Franței.

Cu calificarea asigurată, selecționerul spaniol al echipei a preferat să menajeze mai multe jucătoare astfel că echipa noastră a pierdut șansa să bifeze șase "verzi". Meritele echipei sunt incontestabile, la nivel de reprezentantive, cu excepția naționalei de handbal feminin, România nemaiavând astfel de performanțe de zeci de ani. Oftatul în fața unei posibile victorii în față Franței care ne bate în izmene la 12 noaptea, în orice sport de echipă, este unul foarte amar.

Fără să vrea sau fără să știe, selecționerul Ambros a folosit strategia lui Gigi Becali din Europa League, care cel puțin în ultimul caz, nu a adus nimic bun. 

Ne aducem aminte cum în urmă cu 10 ani, în România, divizia A nu mai conta deloc pentru echipele calificate în Champions League și cum meciurile din campionat erau reprogramate cu dedicație pentru echipele mari, astfel încât jucătorii să nu fie obosiți. Bineînțeles, din cauza lipsei de valoare, echipele românești erau eliminate și imediat, campionii scuzelor mai inventau una: Jucătorii nu au fost rulați, iar adversarii din campionatele puternice au meciuri "în picioare".

"Strategia" lui Becali

Înapoi în 2017. Fie că a fost vorba despre o strategie (păguboasă) sau despre o întâmplare, FCSB a ieșit foarte prost la final. Pentru fani a fost dezamăgirea pierderii primul loc în grupa de calificare, însă pentru Gigi Becali totul se transformă în pierderi bănești foarte importante.

Astfel, după primele victorii, FCSB a adus în visteria clubului aproximativ 1.1 milioane de euro. A urmat un egal, care a mai adus 120 000 de euro, iar Becali făcea deja calculele la televizor, cu calificarea asigurată. Totul i-a purtat parcă ghinion, de atunci FCSB nereușind să mai adune nici măcar un punct. Dică, din proprie inițiativă, sau la sugestia patronului a preferat să ruleze mai mulți jucători, iar cele două înfrângeri consecutive i-au aruncat pe steliști pe locul doi în grupă. Dacă FCSB reușea să câștige totul în grupe, asta însemnând și ultimele două meciuri, la club ar mai fi ajuns încă 720 000 de euro.

Pe lângă toate aceste sume, la pierderi FCSB mai adaugă și coeficientul care ar fi putut unul excepțional. Echipa lui Gigi Becali ar fi putut să își asigure statutul de cap de serie la orice tragere la sorți. Nici acum nu stă foarte rău, însă totul ar fi putut fi la superlativ.

Mai departe, FCSB riscă acum să întâlnească un adversar mult mai dificil din cauza pierderii primului loc în grupă. În locul unei echipe de mâna a doua, Steaua se poate înfrunta cu unul din numele grele ale fotbalului mondial, precum Milan, Lazio, Bilbao, Atletico Madrid sau Arsenal.

În șaisprezecimile de finală ale Europa League, o victorie este răsplătită cu 500 000 de euro, dar misiunea este acum mult mai grea pentru FCSB, totul stând acum în noroc. Totul este din nou cu minus. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel