Data publicării:
Sindrom vestibular la pisici. Principalele simptome ale bolii și cel mai bun tratament
Ți se pare că pisica ta începe să-și piardă echilibrul, simțul direcției sau că are probleme în a se ridica? Acestea pot fi semne ale unei boli numită sindrom vestibular.
Ce este sindromul vestibular la pisici?
Boala vestibulară a felinei este o tulburare care afectează sistemul vestibular, care este situat în urechea internă. Sistemul vestibular este responsabil pentru menținerea echilibrului, a simțului direcției și a orientării. Pisicile cu boli vestibulare pot avea dificultăți în menținerea echilibrului și le poate lipsi coordonarea.
Care sunt simptomele sindromului vestibular la feline?
S-ar putea să observi că pisica ta se lovește de lucruri sau că nu se poate ridica. Acestea sunt câteva dintre posibilele semne care indică probleme în sistemul lor vestibular. Alte simptome la care trebuie să fii atent includ:
- lipsa de coordonare
- tendința de a se înclina pe o parte
- mișcări neobișnuite ale ochilor, cum ar fi aruncarea ochilor înainte și înapoi
- greaţă
- vărsături
- capul înclinat într-o parte
În funcție de cauza care stă la baza bolii, pisicile se pot recupera adesea complet după boala vestibulară. Cu toate acestea, există cazuri când se întâmplă ceva mai grav. Prin urmare, este esențial să contactați medicul veterinar și să programați o întâlnire cât mai curând posibil pentru a oferi cele mai bune metode de recuperare.
Ce cauzează sindromul vestibular la pisici?
Există o serie de cauze diferite pentru sindromul vestibular. Cu toate acestea, uneori cauza nu poate fi identificată, caz în care este denumită boală vestibulară idiopatică, adică de cauză necunoscută.
Boala vestibulară idiopatică poate fi diagnosticată numai atunci când toate celelalte cauze posibile au fost excluse. Acestea includ:
Infecții ale urechii
Sistemul vestibular este situat în urechea internă, astfel încât infecția, fie în urechea medie, fie în urechea internă, este una dintre cele mai frecvente cauze ale bolii vestibulare.
Tumori
Deși mai puțin frecvente, tumorile vor trebui, de asemenea, excluse de către veterinar. Pisicile mai în vârstă sunt mai expuse riscului de a dezvolta tumori. Polipii și chisturile din ureche pot fi, de asemenea, responsabili pentru sindromul vestibular.
Medicamente
În unele cazuri, reacțiile adverse la medicamente, cum ar fi antibioticele, pot duce la simptome similare bolii vestibulare la feline. Este important să reții că trebuie să-i dai pisicii numai medicamente care au fost prescrise de un veterinar.
Cum este diagnosticată boala?
Stabilirea cauzei care stă la baza bolii poate fi o provocare. O examinare a urechii este de obicei punctul de plecare și, pe baza rezultatelor, pot fi necesare teste suplimentare, cum ar fi scanări CT sau RMN și teste de sânge.
Există vreun tratament?
Tratamentul bolii depinde de cauza care stă la baza ei. Dacă se descoperă o infecție a urechii, medicul veterinar va prescrie medicamente, cum ar fi antibiotice, pentru a o trata. Dacă simptomele sunt manifestarea unei tumori, există câteva opțiuni de tratament diferite, inclusiv chirurgie și chimioterapie. Deși aceste cazuri sunt rare.
Pisicilor care se confruntă cu probleme severe de echilibru li se prescriu adesea medicamente pentru a ajuta la reducerea simptomelor precum greața și vărsăturile. De asemenea, cel mai bine este ca proprietarii să găsească un loc în casă în care pisica poate fi închisă în faza inițială, deoarece lipsa de coordonare poate duce la rănirea acesteia.
Deși poate fi înfricoșător să vezi pisica devenind stângace, vestea bună este că în cele mai multe cazuri pisicile își vor reveni. Cu sprijinul și îndrumarea veterinarului, pisica ar trebui să se întoarcă la rutina normală în câteva zile, potrivit Purina.co.uk.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News