Sindicatul profesorilor din Iran face un pas fără precedent: a condamnat uciderea unei eleve. Adolescenții au fost duși fără acordul nimănui la un eveniment
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Agerpres
Sursă foto: Agerpres
Sindicatul profesorilor din Iran a făcut publice detaliile morții unei eleve, ucisă de forțele de securitate ale țării. 

O adolescentă iraniană de 15 ani a murit săptămâna trecută după ce a fost bătută în timpul unui raid de către forțele de securitate asupra școlii sale, a declarat un sindicat al profesorilor, care a cerut autorităților să nu mai ucidă protestatari „nevinovați”. Asra Panahi a murit pe 13 octombrie, după ce „ofițeri în civil au atacat” Liceul Shahed din orașul din nord-vest, Ardabil, a declarat Consiliul Coordonator al Sindicatelor Profesorilor.

O elevă a murit și un altul e în comă

Elevii au fost duși în oraș pentru un „eveniment ideologic” într-un loc cunoscut a fi un centru de proteste declanșate după moartea Mahsei Amini. Unii elevi, care au început să „intoneze sloganuri împotriva discriminării și inegalității”, pentru ca mai apoi să fie „supusi violenței și insultelor din partea femeilor în civil sau cu burka”, a spus sindicatul. După ce au fost aduși înapoi la școală, au fost bătuți din nou, se arată într-un comunicat emis luni.

„După evenimentele violente, unul dintre elevi, pe nume Asra Panahi, a murit, din păcate, în spital și un număr mare de studenți au fost arestați”, se spune, adăugând că bătaia a pus un alt elev în comă. Televiziunea de stat a difuzat ulterior un interviu cu unchiul ei, în care acesta a spus că eleva a murit de insuficiență cardiacă, transmite France24.

Elevii au fost duși la eveniment fără acordul lor sau al părinților

Reprezentantul parlamentar al zonei Ardabil, Kazem Mousavi, a fost citat când a afirmat că fata „s-a sinucis înghițind pastile”. Aceste relatări au stârnit furia starului iranian de fotbal Ali Daei, care provine din Ardabil și care a avut probleme cu autoritățile din cauza sprijinului său pentru proteste.

Într-o postare pentru cei 10 milioane de urmăritori ai săi pe Instagram, Daei a spus că nu crede că Panahi a murit de insuficiență cardiacă și a numit afirmațiile parlamentarului „zvonuri”. Moartea tinerei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, după arestarea ei, a alimentat cele mai mari proteste văzute în țară.

În declarația sa emisă marți, sindicatul profesorilor a criticat decizia școlii de a implica elevii în „evenimentul ideologic” fără acordul părinților lor.

Un adolescent a fost ucis în cadrul protestelor din Iran. Familia sa este controlată de forțele de securitate

Forțele de securitate iraniene au ucis un adolescent trăgând în el cu o pușcă de la o distanță mică, în orașul Mashhad, au declarat surse pentru BBC Persian. Abolfazl Adinezadeh, în vârstă de 17 ani, a plecat de la școală pentru a se alătura protestelor antiguvernamentale din 8 octombrie, dar nu s-a întors niciodată acasă. Autoritățile nu au comentat. Dar certificatul său de deces, obținut de BBC, spunea că a murit ca urmare a leziunilor hepatice și renale cauzate de împușcături.

„Ce crimă a comis, că i-au străpuns stomacul cu 24 de gloanțe?”, a întrebat îndurerat tatăl lui Abolfazl la înmormântarea elevului. Sursele au citat un medic care a spus că adolescentul a fost împușcat de la mai puțin de 1 metru distanță. Citește continuarea articolului AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel