Data publicării:

Sindicatul Național al Grefei Judiciare solicită sprijinul C.S.M. pentru salvarea bugetului instanțelor de judecată

Autor: Dana Mihai | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sindicatul Național al Grefei Judiciare solicită sprijinul C.S.M. pentru salvarea bugetului instanțelor de judecată / Foto: Pixabay
Sindicatul Național al Grefei Judiciare solicită sprijinul C.S.M. pentru salvarea bugetului instanțelor de judecată / Foto: Pixabay

Sindicatul Național al Grefei Judiciare cere sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii pentru a-și îndeplini rolul constituțional de garant al independenței justiției și instituție fundamentală a sistemului judiciar în privința bugetului instanțelor judecătorești pentru anul 2024. 

Solicităm sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii de a exercita rolul constituțional de garant al independenței justiției și de instituție fundamentală a sistemului judiciar în ceea ce privește proiectul de buget al instanțelor judecătorești pentru anul 2024, astfel încât să asigure resursele materiale și financiare pentru desfășurarea în condiții normale a activității instanțelor de judecată și pentru plata intergrală a drepturilor salariale ale personalului.

Ne fundamentăm solicitarea pe aceea că, de la momentul preluării calității de ordonator principal de credite, Înalta Curte de Casație și Justiție nu a asigurat independența materială și financiară a sistemului judiciar, astfel:

Înalta Curte de Casație și Justiție nu și-a îndeplinit corespunzător atribuțiile ce derivă din calitatea de ordonator principal de credite, mai mult, a exercitat constant presiuni asupra ordonatorilor secundari de credite (președinți de curți de apel) să nu achite integral drepturile salariale ale angajaților.

Ordonatorul principal de credite al instanțelor de judecată a manifestat un tratament discreționar în ceea ce privește distribuirea bugetului către ordonatorii secundari de credite (președinți de curți de apel) și a impus modul de solicitare a deschiderilor de credite, modul de distribuire a bugetului, precum și modul de gestionare a resurselor materiale ale instanțelor de judecată, instanțele fiind în prag de incapacitate de funcționare.

Cu toate că organizația noastră sindicală a reclamat, punctual, toate aceste imixtiuni, iar salariații din instanțe au formulat inclusiv plângeri penale împotriva unor ordonatori secundari, ordonatorul principal de credite continuă să imixtioneze în activitatea acestora și să impună modul de solicitare a deschiderilor de credite bugetare la titlul ”cheltuieli de personal”, chiar dacă aceasta înseamnă nerespectarea propriilor acte administrative emise sau a hotărârilor judecătorești definitive (în multe instanțe calitatea de ordonator secundar de credite este exercitată de un judecător – președinte al curții de apel).

Presiunea financiară exercitată asupra bugetului instanțelor judecătorești compromite independența și integritatea actului de justiție, în ansamblul său.

Independența justiției este pilonul fundamental al unei societăți democratice și asigură sistemul judiciar că este liber de influențe și interferențe nejustificate, inclusiv din interior.

În opinia noastră, în acest moment, actul de justiție este compromis de modul în care ordonatorul principal de credite al instanțelor judecătorești își exercită atribuțiile, cu precădere asupra salarizării personalului instanțelor judecătorești, care este supusă unui tratament discreționar chiar de către Înalta Curte de Casație și Justiție și care achită, integral, drepturile salariale ale salariaților din aparatul propriu, în timp ce, la nivelul celorlalte instanțe judecătorești – curți de apel, tribunale și judecătorii – salariile personalului (judecători, grefieri, funcționari publici) nu sunt achitate, integral, de mai bine de 7 luni.

Independența justiției include și securitatea financiară a personalului din sistemul judiciar.

În orice alt stat de drept, acest lucru reprezintă o încălcare a principiului independenței salariaților din sistemul judiciar, constituind un mijloc de presiune exercitat asupra acelor judecători, grefieri și funcționari publici care nu beneficiază de un tratament echitabil şi nediscriminatoriu în raport cu alte categorii aparținând aceluiași corp profesional.

Or, respectarea legii și a hotărârilor judecătorești definitive și asigurarea unei remunerații unitare este unul din elementele intrinseci ale independenței justiției.

SNGJ Dicasterial a trimis o scrisoare deschisă adresată președintelului Consiliului Superior al Magistraturii pentru ca Plenul să nu emită avizul conform pentru proiectul de buget al instanțelor judecătorești, întocmit cu date inexacte, neconforme cu realitatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel