Data actualizării:
Data publicării:

Sindicatele germane cer protecţie pentru lucrătorii sezonieri români. Condiţiile de lucru şi de cazare, adesea necorespunzătoare

Autor: Ema Apostu, Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Lucrătorii sezonieri români din Germania se confruntă adesea cu probleme grave privind relația cu angajatorul. Ce spun sindicatele germane.

"Le este frică să ne contacteze pentru că vor fi trimişi acasă imediat. În câteva ore vor fi pe străzi", a declarat Krisztina Németh, consilier al Asociaţiei Europene pentru Problemele Muncitorilor Migranţi,

Jumătate dintre angajaţii agricoli sunt sezonieri

Federaţia Germană a Sindicatelor (DGB) din Renania-Palatinat/Saarland solicită un acces mai bun pentru lucrătorii sezonieri la centrele de consiliere. "Jumătate dintre toţi angajaţii din agricultură sunt sezonieri", a spus Susanne Wingertszahn, preşedinta asociaţiei regionale DGB. Adică aproximativ 40.000 de oameni în Renania-Palatinat, în fiecare an. Reprezentanţii din sectorul agriculturii, în schimb, tind să se plângă de lipsa de personal. "Problema găsirii de muncitori sezonieri a crescut şi va continua să se agraveze", a precizat Andreas Köhr de la Asociaţia Fermierilor şi Viticultorilor din Renania-Palatinat Sud, scrie Rador, citând ziarulromanesc.de.

Pe de o parte, conform asociaţiei, acest lucru se datorează concurenţei mari din partea altor industrii din Germania, care au nevoie de muncitori. "Pe de altă parte, evoluţiile economice din ţările de origine anterioare, cum ar fi Polonia, face ca lucrătorii să nu mai fie dependenţi de munca sezonieră în Germania, îşi pot găsi un loc de muncă în propria ţară".

Nu e vorba de salariu. "Lucrătorii sezonieri primesc, de asemenea, salariul minim legal ca salariu minim. Nu există excepţii aici. Asigurarea de accidente şi de sănătate sunt, de asemenea, obligatorii", spune Köhr.

Asociaţia Fermierilor şi Viticultorilor din Renania-Nassau face o declaraţie similară. "Da, este foarte problematic să găseşti ajutoare pentru recoltare", spune Barbara Wolbeck, directoarea generală a Asociaţiei Patronatelor Agricole. Din ce în ce mai puţini lucrători vin din ţările est-europene ale UE pentru a lucra sezonier în Germania, de exemplu la recoltarea strugurilor.

"Oamenii provin în principal din România şi Polonia, dar numărul muncitorilor sezonieri polonezi este în scădere". Alte ţări includ Bulgaria şi Croaţia. Salariul variază, dar se plăteşte cel puţin salariul minim de doisprezece euro brut. "Nu ştim despre vreo oaie neagră", a mai spus directoarea.

Condiţii de muncă şi cazare necorespunzătoare

Cu toate acestea, DGB vorbeşte în mod specific despre "oaia neagră" în rândul întreprinderilor agricole. Condiţiile de lucru şi de cazare pentru lucrătorii de recoltare sunt adesea necorespunzătoare, a declarat Thomas Kreten, vicepreşedintele IG BAU Rhineland-Palatinate-Saarland. "Ne confruntăm cu o mulţime de probleme în fiecare an." Németh menţionează principalele probleme ca lipsa fluturaşilor de salariu, statutul neclar al asigurării, barierele lingvistice şi "dependenţa enormă de fermier".

"Desigur, cererea noastră este ca oricine lucrează pentru noi aici, în Germania, să fie supus şi contribuţiilor de asigurare socială începând cu primul euro", a spus Kreten. Până acum, lucrătorii sezonieri străini au fost adesea angajaţi cu contracte pe termen scurt şi, prin urmare, nu sunt acoperiţi de asigurările sociale în Germania.

"Oamenii sunt prost plătiţi"

Ana Tcaciuc povesteşte şi ea despre experienţe nefericite. "Condiţiile de muncă nu sunt bune. Oamenii sunt prost plătiţi. Iar cei care erau bolnavi tot trebuiau să muncească", a spus românca. Ea a alunecat în timp ce muncea şi s-a rănit la umăr. I s-au dat două zile analgezice şi abia apoi i s-a permis să se prezinte la medic. Pentru că nu putea munci, angajatorul ei nu i-a plătit întregul salariu, a spus ea. Prin urmare, Tcaciuc a apelat la Asociaţia Europeană pentru Problemele Muncitorilor Migranţi şi şi-a dat în judecată angajatorul. Anul viitor nu vrea să se mai întoarcă în Germania ca lucrătoare sezonieră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel