Sindicaliștii Meridian protestează în fața Guvernului împotriva Legii Pensiilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Un protest al Confederației Sindicale Naționale Meridian are loc, astăzi, în Piața Victoriei.

Joi, 16 noiembrie, în fața Guvernului are loc un protest al Confederației Sindicale Naționale Meridian împotriva Legii Pensiilor.

„Protestatarii vor reprezenta lucrătorii din structura confederaţiei, silvicultori, ceferişti, poliţişti locali şi poliţişti naţionali, militari în rezervă şi personal contractual, funcţionari publici din MApN, mineri, funcţionari publici, agricultori, personal nemedical şi medical, personal aeroportuar, personal nedidactic etc.”, precizează CNS Meridian, într-o postare pe pagina de Facebook.

„Drepturile lucrătorilor stabilite prin Lege privind încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite şi speciale nu trebuie să fie abrogate!”, mai scriu sindicaliștii.

Potrivit acestora, pron proiectul Legii Pensiilor promovat „pe repede înainte”, nu se rezolvă problema inechităţilor din sistemul de pensii şi nici întârzierile cronice la aplicarea unor legi importante pentru militarii în rezervă, poliţiştii locali, etc.

„Nerespectarea şi neaplicarea legilor care trebuiau să îmbunătăţească condiţiile de viaţă şi de muncă ale salariaţilor şi pensionarilor, preţurile mari şi inflaţia, lipsa de predictibilitate legislativă pe termen lung şi deciziile contradictorii din ultima perioadă zdruncină încrederea românilor în statul de drept şi se pierde orice speranţă de progres social, dreptate şi şi restabilire a justiţiei sociale în România – stat membru al Uniunii Europene”, mai afirmă CNS Meridian.

Protestul sindicaliștilor Meridian a fost autorizat încă de pe 7 noiembrie.

„În proiectul legislativ sunt prevederi care abrogă în mod expres drepturi care erau prevăzute în statutul personalului silvic şi statutul personalului feroviar. Guvernul are planurile lui şi acestea sunt impuse de la nivel european şi internaţional”, spun sindicaliştii.

În perioada anterioară publicării acestui proiect legislativ şi a „Legii austerităţii”, dar şi în ultimele două săptămâni, reprezentanţii Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian susţin că „au tot încercat să convingă reprezentanţii Guvernului României că măsurile adoptate dau tocmai în lucrătorii care muncesc din greu în diverse domenii de activitate considerate strategice”.

„Cu câteva săptămâni înainte de publicarea proiectului legislativ, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, doamna Simona Bucura Oprescu a fost în Valea Jiului, a intrat în Mina Vulcan şi a văzut ce înseamnă munca în condiţii deosebite sau speciale. A recunoscut în faţa minerilor că nu este bine să se afecteze drepturile lucrătorilor care au muncit sau continuă să muncească în aceste condiţii dificile. Reprezentanţii silvicultorilor, ceferiştilor, militarilor disponibilizaţi, ai poliţiştilor locali, ai personalului nemedical, ai funcţionarilor publici şi ai personalului contractual din instituţii publice, au tras şi ei semnale de alarmă în mod repetat la Guvernul Romaniei, la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, în Senatul României, la Parlamentul Romaniei – Camera Deputaţilor, cu privire la aspectele mai sus menţionate. Din păcate, nimic ni s-a modificat pană acum. Aşadar suntem obligaţi să ne solicităm drepturile în stradă!”, mai scriu reprezentanții Meridian.

De asemenea, și reprezentanţii silvicultorilor sunt nemulţumiţi de faptul că proiectul privind Legea pensiilor abrogă posibilitatea de încadrare a anumitor locuri de muncă din domeniul silvicultură în condiţii speciale.

„Guvernul României şi Ministerul Muncii, în loc să intervină pentru respectarea legii şi punerea în aplicare a Statutului personalului silvic, aşa cum a fost modificat şi completat prin Legea nr. 234/2019, adoptată de Parlament cu susţinerea unanimă a tuturor formaţiunilor politice în luna noiembrie 2019, vin acum cu o măsură inacceptabilă în Proiectul Legii pensiilor, la art. 168 lit. e), prin care abrogă posibilitatea de încadrare a anumitor locuri de muncă din domeniul silvicultură în condiţii speciale de muncă (fosta grupa I de muncă), fapt ce făcea posibilă o reducere a vârstei de pensionare pentru personalul silvic de teren cu 1 an la fiecare 5 ani lucraţi în condiţii speciale. Silvicultorii din România îşi exprimă profunda indignare şi nemulţumire cu privire la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, adoptată de Guvernul României în şedinţa din data de 9.11.2023, de a fi abrogat, fără absolut nicio justificare, aşa cum reiese din Expunerea de motive a proiectului de lege, art. 20 din OUG 59/2000 Statutul personalului silvic, modificat şi completat prin Legea nr. 234/2019”, scriu silvicultorii într-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel