SindAlimenta: APEL către clasa politică: AJUNGE ! Ne-ați adus ÎN PRAGUL DISPERĂRII !
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Dragoș Fumosu, președintele sindicatului SindAlimenta, atrage atenția guvernanților asupra nevoilor pe care le au românii, considerând că măsurile luate până acum nu și-au dovedit eficiența.

Liderul Sindalimenta, Dragoș Frumosu, a trimis un comunicat de presă, în care sunt cuprinse toate supărările și doleanțele sindicaliștilor, în contextul evoluției alarmante a epidemiei de coronavirus la noi în țară: 

”După luptele voastre politice, după bătălia cu moțiuni, după albă neagră pentru numirea primului ministru, după ce tot timpul v-ați promovat în funcții importante acoliții pe salarii mari, mulți fiind incompetenți, acum se văd și rezultatele acestei crize voi fiind cei care puneți mai presus de interesele României, interesele de partid. De fapt, rezultatul activității "guvernului meu", care nu a fost capabil să aprovizioneze România cu substanțe dezinfectante, măști și mănuși de protecție, punând în pericol viață cadrelor medicale, dar și a pacienților internați în spitale pentru alte afecțiuni, este unul singur: Țară este aruncată într-o prăpastie economică. În timp ce voi aveți tot, 70% din populația țării trăiește dintr-un venit lunar de maximum 1.500 de lei. Acum, o mare parte din acești oameni sunt trimiși în șomaj. Mult trambitatele planuri menite să sprijine mediul de afaceri și, în special, sectorul întreprinderilor mici și mijlocii care mobilizează circa 60% din numărul total al angajațiilor din țară, sunt pur teoretice, fără norme de aplicare la o luna de la declanșarea crizei. Reamintim președintelui Iohannis și premierului Orban că în timp ce ei încă se gândesc cum să salveze economia, 300.000 de companii au fost deja lovite de criză, iar peste un milion de angajați din economie vor ramâne fără locuri de muncă în perioada martie-aprilie, dacă starea de urgență nu va fi ridicată. În timp ce economia țării este pusă la pământ din cauza inconștienței unui guvern incompetent, născut doar din vanitatea unui președinte care are impresia că le știe pe toate și se pricepe la toate, România se scufundă. Pentru ministrul Muncii asta nu contează, doamna Violeta Alexandru ne trimite poze pe facebook și vrea să ne arate că muncește pe brânci stand în fund pe covor.

Faceți ceva să nu mai omorâți românii și să nu mai distrugeți economia României, atât cât a mai rămas din ea. Pe rând ați împrumutat sume uriașe de bani fără că cineva să fie de acord, fără să știm pe ce s-au cheltuit. De fapt, probabil că ați dorit să acoperiți găurile rezultate în urma furturilor voastre și ale colegilor politici.

Este momentul să va treziți din beția puterii la realitate și să luați măsurile pe care mediul de afaceri le cere. România are astăzi nevoie mai mult că oricând de spitale și cadre medicale, medicamente și mâncare. Producătorii români de alimente pot asigura necesarul pe rafturi, dar nu ne distrugeți.

Solicitările Sindalimenta

În acest sens Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară - SINDALIMENTA va solicită:

- Eliminați prețurile aberant de mari pentru certificatele de situații de urgență. Guvernul vorbește despre eliberarea certificatelor de situație de urgență pentru IMM-urile aflate în dificultate, dar nu spune însă că eliberarea unui astfel de certificat este taxată de Camera de Comerț și Industrie a României cu suma de 500 EURO, plus TVA. Eliberarea acestor certificate a fost transformată de această instituție într-o afacere.

- Nu distrugeți industria alimentară românească. În această perioada ea trebuie să lucreze la turatie maximă, România are nevoie de acest sector;

- Eliminați taxele și impozitele societăților din industria alimentară pe o perioada de 6 luni;

- Scutiți de plata taxelor pe salariu pentru o perioada de 6 luni angajații din industria alimentară. Astfel veniturile lor vor crește, iar companiile își pot asigura forță de muncă necesară producției. Peste 70% dintre angajați locuiesc în comunele limitrofe ale marilor orașe;

- Stopati exporturile de materie prima pentru industria alimentară și încurajați importurile pentru acest sector;

- Sprijiniți sectorul procesării cărnii. Prin "grijă avută" pentru stoparea extinderii virusului de gripă porcină ați reușit să creșteți importurile de carne de porc. Astăzi importăm peste 85% din necesar. Subvenționați industria de procesare a cărnii;

PROTEJAȚI-NE, NU NE DISTRUGEȚI !

Industria alimentară trebuie să lucreze pentru români. ”Acum avem șansa să aducem pe rafturi alimente românești în procent de peste 80%”, se mai cere în apelul sindicaliștilor din industri alimentară:

- Trebuie că toți factorii politici și reprezentanții diferitelor sectoare economice să discute serios înainte de a fi luate măsuri pripite pe care ulterior le vom plăti toți;

- Măsurile populiste și lipsa unei consultări reale cu mediul de afaceri nu vor face decât să amplifice criză;

- Nu mai copiați măsuri care nu pot fi suportate de economia românească. Măsurile trebuie adoptate contextului intern.

- Asigurați necesarul de echipamente de protecție, atât pentru spitale, cât și pentru angajații din industria alimentară;

- Asigurați minimul de produse de protecție pentru cei care stau acasă sau care merg la muncă;

- Plafonati prețurile alimentelor și medicamentelor, dar purtați permanent dialog cu reprezentanții industriei, astfel încât să ne asigurăm, dacă este nevoie, de anumite subvenții în cazul creșterii prețului la materia prima;

- Nu neglijați asociațiile, fundațiile și ONG-urile, ele nu se încadrează în prevederile Ordonanței nr. 30 privind acordarea șomajului tehnic. Sunt multe astfel de organizații care implementează proiecte pe fonduri europene. În scurt timp proiectele se pot suspendă, iar angajații rămân fără venituri. Viitorul reluării implementării după starea de urgență este incert dacă uitați de antreprenori !

- Aduceți lângă voi specialiștii, oameni de elită, academicienii, cercetătorii -câți mai avem- și nu distrugeți România.

- Încetați să spuneți că nu sunt bani. Atunci când țară este în stare de urgență, când românii mor fiindcă de zeci de ani ați distrus sistemul de sanitate, când economia riscă să între în colaps, faceți calcule, fiți transparenți și spuneți-ne că faceți împrumut că să ne salvați pe noi, cei mulți, fiindcă pe voi v-ați salvat de când conduceți cu incompetența țară.

Să va fie rușine! Nu va mai bateți joc de bunicii și părinții noștri, de viitorul copiilor noștri!”, este documentul semnat de Dragoș Frumos, președintele Sindalimenta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel