Simptomele Omicron durează mult mai puțin decât la infectarea cu tulpina Delta - STUDIU
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Simptomele Omicron durează mult mai puțin decât la infectarea cu tulpina Delta / Foto: Pixabay, de Juraj Varga
Simptomele Omicron durează mult mai puțin decât la infectarea cu tulpina Delta / Foto: Pixabay, de Juraj Varga
Potrivit unui nou studiu, simptomele provocate de tulpina Omicron durează mult mai puțin decât la infectarea cu Delta.

Simptomele de COVID-19 durează mai puţin timp la pacienţii infectaţi cu varianta Omicron decât la cei infectaţi cu tulpina Delta, cel puţin în cazul persoanelor vaccinate împotriva noului coronavirus, arată un nou studiu publicat în The Lancet. Totodată, în cazul variantei Omicron este mai mică probabilitatea de spitalizare, iar boala trece mult mai rapid, potrivit cercetătorilor.

În acest studiu observațional oamenii de știință au colectat date de la participanții care au raportat singuri rezultatele testelor și simptomele în aplicația ZOE COVID (cunoscută anterior ca aplicația pentru studiul simptomelor COVID). Participanții eligibili aveau vârsta cuprinsă între 16 și 99 de ani și trăiau Regatul Unit, cu un indice de masă corporală între 15 și 55 kg/m2. Aceștia primiseră cel puțin două doze de vaccin împotriva SARS-CoV-2, erau simptomatici și aveau un rezultat pozitiv. 

Rezultatele studiului

Pentru cei care nu au făcut doza booster, simptomele au avut o durată medie de 8,3 zile în cazul infectării cu Omicron, comparativ cu 9,6 zile pentru cei infectaţi cu Delta. Diferenţa a fost însă şi mai mare în cazul vaccinării cu doza trei: 4,4 zile de simptome pentru cei infectați cu Omicron, comparativ cu 7,7 zile pentru Delta.

O altă veste bună este că cercetătorii au constat că deși tulpina Omicron este mult mai transmisibilă, aceasta are o virulență mult mai redusă. Infectările cu Omicron au generat mai puține spitalizări decât Delta. Astfel, potrivit datelor, în cazul bolnavilor de COVID-19 infectați cu Omicron, riscul de spitalizare a fost redus cu un sfert față de cei care s-au infectat cu varianta Delta, mult mai agresivă. În plus cei care au ajuns în spital au făcut forme mai puțin grave. Și numărul deceselor diferă foarte mult, în cazul infectărilor cu Omicron acestea fiind mult mai puține. Vaccinul anti-COVID pare să joace un rol foarte important deoarece procentul spitalizărilor scade și mai mult în cadrul unei populații cu un grad de vaccinare împotriva COVID-19 ridicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel