Simpozionul „Slove Muscelene”: Transformarea digitală - componentă strategică a managementului
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
facebook.com/simonabucuraoprescu
facebook.com/simonabucuraoprescu
Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” împreună cu Academia Oamenilor de Știință din România, prin Institutul de Cercetări Avansate Interdisciplinare „Constantin Angelescu” (ICAI),  Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare în Informatică ICI București, Muzeul Național al Literaturii Române, Biblioteca Județeană „George Barițiu” din Brașov, Fundația Universitară „Carol I” și Asociația DigiLib Muscel, au organizat în zilele de 14 și 15 iulie 2022 ediția a XIV-a a simpozionului „Slove Muscelene”, având tema Transformarea digitală a instituțiilor din cultură și educație.

Simpozionul „Slove muscelene”, iniţiat şi organizat de către Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu (Vicepreşedinte AOSR şi Director General ICAI) din anul 2009, s-a desfăşurat, încă de la debut, în Câmpulung Muscel, cu susţinerea autorităţilor locale, iar din anul 2021 în format hibrid, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti, dublat fiind, anul acesta, de prezenţa online a mai multor personalităţi din ţară şi din străinătate, invitați din Franța, Croația, Cipru şi Suedia. Manifestarea cultural ştiinţifică semnifică totodată și păstrarea tradiției „Slove Muscelene”, începută cu 13 ani în urmă.

Prima zi s-a desfășurat în aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, în cadrul căreia au luat cuvântul, din partea organizatorilor: prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, conf. univ. dr. Mireille Rădoi, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, prof. univ. dr. ing. Dumitru Popescu - Academia Oamenilor de Știință din România.

Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, Director General ICAI, a dorit, în calitate de gazdă, moderator şi organizator, să încurajeze specialiştii, cercetătorii, dar şi mai tinerii intraţi în aria pluridisciplinară a transformării digitale să acorde o atenţie sporită factorului uman al managementului resursei umane din această problematică deosebit de provocatoare. Transformarea digitală, în viziunea sa, trebuie să fie înţeleasă şi aplicată ca o componentă strategică a managementului transformării.

Evenimentul a fost onorat şi de prezenţa oficialilor din ministere importante, vizate predilect de fenomenul transformării digitale. 

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a salutat inițiativa organizatorilor prin intermediul lui Ioan Matei, director al Biroului Cultură Scrisă și Creație Contemporană - Ministerul Culturii, susținând dezvoltarea proiectelor care încurajează accelerarea digitalizării instituțiilor publice. 

Mesajul Ministrului Educației, Sorin – Mihai Cîmpeanu, a fost transmis prin secretarul de stat Sorin Ion: Adaptarea sistemelor de educație la era digitală a devenit o temă de interes major pe agenda națională și europeană. Aceasta este o inițiativă politică a Uniunii Europene de sprijinire a sistemelor de formare a tinerilor din statele membre. […] Ediția a XIV-a a simpozionului internațional „Slove Muscelene” tratează îndeaproape evoluția tehnologică a sistemului educațional, găzduind dezbateri și rezoluții de avangardă care o poziționează pe harta manifestărilor de prestigiu. 

De asemenea, pe parcursul dezbaterilor simpozionului au intervenit și reprezentanți de seamă ai instituțiilor statului român, precum: prof. univ. dr. ing Adrian Badea, Preşedintele AOȘR,  Simona Bucura-Oprescu - Deputat, Președinte al Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, Parlamentul României, Dragoş Cristian Vlad - Preşedinte, Autoritatea pentru Digitalizarea României, prof. univ. dr. ing. Tudor Prisecaru - Secretar de Stat, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Academician Florin Gheorghe Filip - Academia Română, Președintele Secției de Știința și Tehnologia Informației.

Evenimentul a avut o simbolistică aparte, debutând de Ziua Națională a Franței, bucurându-se și de prezența domnului Mohamed Ketata, Director Regional al Agenției Universitare a Francofoniei - Europa Centrală și de Est, care a subliniat importanța acestor demersuri științifice și educaționale, apreciind numărul mare de participanți.

Asemenea anilor anteriori, la manifestare au fost invitați academicieni, profesori universitari, cercetători, istorici, reprezentanţi ai prefecturii Argeş, precum şi numeroși directori de bibliotecă, membri ai Comisiei Naționale a Bibliotecilor (CNB), alături de alţi invitați din Franța, Croația, Cipru, Suedia, care au evocat importanța transformării digitale a instituțiilor pe care le reprezintă. 

La această ediție, Elena Iagăr şi Ion Tița-Nicolescu au prezentat o expoziţie de costume tradiţionale muscelene, intitulată „Marama, element identitar al Muscelului”. De asemenea, a avut loc și lansarea de carte a Alexandrei Badea „Points de non-retour [Diagonale du vide], [Quais de Seine], [Thiaroye]”, volum publicat la Editura L’Arche, Paris. 

Instituțiile culturale și educaționale au un rol esențial în promovarea cunoașterii prin interacțiune și dialog. Biblioteca reprezintă spațiul, deopotrivă fizic și virtual, în care poți conștientiza faptul că cel care vede lumea în mod diferit nu e doar un cont pe o rețea de socializare, ci e o persoană în carne și oase. Aici cărțile, resursele electronice, angajații sau ceilalți utilizatori te pot ajuta să treci printr-un filtru critic informațiile pe care le asimilezi în fiecare zi. Te poți familiariza cu viziuni diferite și, în același timp, poți învăța că în spatele unei analize pertinente trebuie să stea mereu un fundament metodologic, a declarat Mireille Rădoi, Directorul General al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

Simpozionul s-a încheiat în 15 iulie, cu susținerea online a mai multor comunicări științifice. Sesiunea a fost moderată de către asist. univ. dr. Marian Oancea, șef al Serviciului Cercetare, Dezvoltare, Digitizare din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” și dr. ing. Mihai Dumitrache, șef Departament Ro-TLD. Lucrările susținute vor fi publicate într-un volum postfațat de prezentarea zonei Muscel și a perspectivelor de dezvoltare a acesteia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel