Simboluri ale progresului și conviețuirii în grup. Prof. Puiu despre Lexus și măslinul/ VIDEO
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Prezent în emisiunea De Ce Citim, a cărei temă generală a fost subiectul cărții Lexus și măslinul, de Thomas L. Friedman, prof. univ. dr. Mihai Puiu, director al Departamentului de Specialitate cu Profil Psihopedagogic (D.S.P.P.) din cadrul Universității „Titu Maiorescu” a explicat de ce a ținut să abordeze această temă.

"Lexus și Măslinul reprezintă cel mai bun răspuns la ceea ce înseamnă globalizare, nimeni nu dă globalizării o explicație mai bună decât Thomas Friedman. Tema in cauză este excelent pusă în valoare de metafora lui Thomas Friedman  care  în cartea sa cu acest titlu, „Lexus și Măslinul” pune față în față „Lexus” simbolul progresului general în lume,  versus „Măslinul ” simbol al conviețuirii în grup, familie și  în hotare bine delimitate de istorie, deci în Statul național. SUA au dat tonul globalizării înlocuind, cu convingere, politica „Războiului rece” (1945-1989)  care și-a  pierdut supremația și forța . SUA a preluat conducerea unipolar, au construit un model de management... supranumit ... „Visul american”, care chiar  a fascinat o lume întreagă ! Pe de altă parte,  Jeremi Rifkin in cartea sa „Visul European , despre cum pe tăcute , Europa  va pune în umbră „visul american”, afirmă: „că tezele de bază ale visului american sunt mai puțin aplicabile într-o lume globalizată”, a subliniat profesorul Puiu.

„Sunt probleme notabile pe agenda contemporană”

"O Matrice explicativă sugerează cu ajutorul a două axe intersectate perpendicular care sunt opțiunile: acceptarea/respingerea globalizării unde identificăm integraționiștii și opusul lor separatiștii. Axa verticală explică susținerea unui stat cu plase de protecție ( modelul statului-națiune) sau guvernările laissez faire, liberale. De  înțelegerea corectă a  acestor tablouri depinde mult evoluția noastră fapt ce impune evident sarcini educative la toate nivelurile!

Azi cele două direcții sunt deja  opțiuni certe fie   ale unor mari arii geopolitice bine delimitate; fie ale grupurilor sociale specifice, sau pur si simplu, unele sunt  circumscrise doar  unor emoții: altele iau forma unor „convingeri ferme” dar  avem si situații când ,ca indivizi , optăm contextual când cu Lexus când cu Măslinul . Din acest motiv, direcția istoriei viitoare depinde de modul inteligent în care lumea va  înțelege că aceasta este problema la care trebuie să  reflectam ,concomitent, și  foarte serios și urgent, dar cu înțelegerea complexă și atentă a lucrurilor ! Sunt probleme notabile pe agenda contemporană: (pericolul nuclear, resursele limitate,  schimbarea climatica cu risc entropic, neîncrederea în structurile statului, o anume criză în guvernarea politică, care vin la pachet cu globalizarea dar tot aici trebuie să identificăm si soluțiile! ) Conotațiile acestor crize contemporane sunt fundamentale și ating  direct  tema  supraviețuirii noastre ca specie, nu „local-continental” sau „regional -național”, a subliniat universitarul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel