Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Sigfried Mureşan: Avem o şansă în 2023 la Spaţiul Schengen

Autor: Darius Muresan | Categorie: Politica
WhatsApp
Siegfried Mureșan: România va primi prefinanțarea de 3,8 de miliarde de euro din PNRR până la sfârșitul anului  /  Sursă foto: Facebook Sigfried Mureșan
Siegfried Mureșan: România va primi prefinanțarea de 3,8 de miliarde de euro din PNRR până la sfârșitul anului / Sursă foto: Facebook Sigfried Mureșan

Sigfried Mureşan a declarat, sâmbătă, care ar fi șansa României în 2023 pentru a adera la spațiul Schengen.

Sigfried Mureșan consideră că crede că în 2022 Guvernul României a procedat corect cu privire la aderearea României în spațiul Schengen.

'Cred că avem o şansă de a adera anul acesta la Spaţiul Schengen, dar cred că nu mai trebuie să punem presiune noi pe noi în spaţiul mediatic. Cred că anul trecut Guvernul a procedat corect, spunând oamenilor deschis şi preşedintele României a spus foarte clar «decembrie 2022 poate este o posibilitate de a intra în spaţiul Schengen». E prima posibilitate, dar cu siguranţă nu este ultima. Noi, după aceea, în spaţiu public, am introdus acea dată 8 decembrie ca fiind ziua cea mare în care se va întâmpla sau nu se va întâmpla', a spus Sigfried Mureşan, în emisiunea Insider Politic, la Prima TV,

Autorităţile şi guvernul mai au de muncit în privinţa aderării la Schengen

'În primul rând, să consolidăm sprijinul pe care România l-a câştigat anul trecut (…) Am reuşit, prin eforturile noastre, convingând, văzându-se faptul că putem securiza bine frontiera externă a Uniunii Europene, prin faptul că s-a ridicat Mecanismul de Cooperare şi Verificare în justiţie, care nu era o condiţie tehnică, dar pentru unele guverne, de exemplu, pentru Guvernul Olandei era o condiţie necesară (…) Am reuşit să câştigăm încrederea a 26 din 27 de state membre ale Uniunii Europene, a Comisiei Europene şi a Parlamentului European. Acest sprijin trebuie consolidat (…) Neaderarea a fost nedreptate', a zis Mureşan.

Problema Austriei

”Austria este singura problemă pe care o avem. O problemă, în primul rând, austriacă (…) Există în Austria o problemă privind migraţia, un număr mare de persoane solicitante de azil. Dar ştim cu toţii că acei oameni nu au venit din România, nu au trecut prin România, au venit din India, Indonezia, a Tunisia, Maroc, Bangladesh multe state din care se poate ajunge fără viză în Serbia. De acolo oamenii au trecut în Ungaria şi de acolo în Austria. Nu de la noi, nu pe la noi (…) România va contribui la orice soluţie europeană ce reduce numărul de persoane solicitante de azil în Austria şi, după cum au spus autorităţile, suntem pregătiţi să facem mai mult bilateral”, a spus Mureşan.

Întrebat cum îşi poate schimba poziţia cancelarul Austriei, înainte de alegerile din 2024, europarlamentarul român s-a referit la fenomenul migraţiei care este în scădere în această ţară.

”Factorul important pentru el este dacă scade numărul de persoane solicitante de azil în Austria şi am văzut deja că, începând cu luna noiembrie, sunt mai puţini refugiaţi care intră în Austria. Serbia trebuie să introducă vize şi a introdus de la 1 ianuarie, de altfel, deja pentru unele din ţările pe care le-am enumerate (…) Cancelarul Austriei trebuie să accepte şi ajutor European, Poliţia de frontieră europeană, FRONTEX, la frontierele sale, dacă nu se descurcă să-şi protejeze frontierele. Deci, măsuri care vor duce la scăderea numărului de refugiaţi în Austria, cred că-i voi da spaţiu de manevră pentru a ridica această obiecţie nejustificată”, a precizat Sigfried Mureşan

Sigfried Mureșan este de părere că argumentul Austriei a fost mai mult politic, decât tehnic: ”Mai puţin de 2 % dintre persoanele solicitante de azil din Austria au trecut prin România. Matematic, argumentul a fost de partea noastră. El a folosit un argument politic, populist, fiindcă a existat o îngrijorare legată de migraţie în Austria, fiindcă intrau multe persoane.

Întrebat dacă la următorul Consiliu JAI se va tranşa problema aderării României la Spaţiul Schengen, europarlamentarul spune că subiectul trebuie pus pe agenda de lucru numai atunci când nu mai există riscul unui vot negativ.

'Cred că avem o şansă anul acesta'

'Cred că trebuie să punem subiectul pe agendă din momentul de faţă o singură dată, atunci când ştim că sunt toate condiţiile îndeplinite şi când vom adera, să nu mai riscăm un vot negativ. Ca atare, de îndată ce toate condiţiile sunt îndeplinite, trebuie să punem pe agendă şi atunci vom spune oamenilor că aceea este data. Nu cred că trebuie să ne uităm la fiecare Consiliu JAI. În an electoral, Uniunea Europeană, la fel şi ca orice alt guvern, nu poate lua decizii majore. De aceea cred că trebuie să folosim preşedinţia uedeză a Uniunii Europene pentru a înainta pentru a pregăti acest proces. Avem o decizie favorabilă la finalul preşedinţei suedeze, poate în timpul preşedinţiei spaniole a Uniunii Europene, în cea de-a 2-a jumătate a anului, de aceea am spus că da, cred că avem o şansă anul acesta', a mai zis Sigfried Mureşan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel