Data publicării:
Sicriele, o afacere profitabilă în timpul pandemiei. Cum s-au îmbogățit meșterii
Producătorii de sicrie dintr-o țară africană au făcut profit și s-au extins în timpul pandemiei.
În interiorul unui spital dintr-un campus înverzit, la umbra Muntelui Kenya, muncitorii îmbrăcați din cap până în picioare în costume de culoare verde pal încarcă un cadavru într-o ambulanță. Povestea relatată de CNN nu este ficțiune, ci o realitate a unei țări care a pierdut în fața pandemiei. Cei care au câștigat au fost meșterii de sicrie.
În ultimele săptămâni, această scenă sumbră a devenit o rutină zilnică la spitalul Mount Kenya cu 31 de paturi, din județul Nyeri, la câteva ore la nord de Nairobi. Spitalul, care tratează acum exclusiv pacienții cu Covid-19, se luptă să facă față sub tensiunea celui de-al patrulea val alimentat de varianta Delta.
Nu au locuri la ATI
Datele oficiale la nivel național arată în medie doar 20 de decese pe zi în ultima săptămână însă aceste numere sunt doar o mică parte dintr-o povestea complexă - se pare că toată lumea din Kenya cunoaște pe cineva care a murit de virus.
Spitalul Mount Kenya, ca multe altele din toată țara, nu primește pacienți noi, deoarece, pur și simplu, nu are suficient spațiu. De asemenea, lipsesc resursele cu desăvârșire.
În ciuda unui compresor de oxigen nou instalat, cilindrii suplimentari furnizați în fiecare zi, sunt încă insuficienți. Fără un pat ATI, șansele de supraviețuire a pacienților sunt practic inexistente.
Afacere profitabilă din necazul pandemiei
De-a lungul unui drum prăfuit, la o aruncătură de băț de morgă locală, un mic cărucior negru este parcat vizavi de o serie de tarabe cu vânzători de sicrie. În ultimul timp, a fost multă activitate. Afară, un grup de tineri taie, șlefuiește, tencuiește și vopsește o serie de sicrie în diferite forme și dimensiuni cât de repede pot. Înainte de pandemie, produceau mai puțin de un sicriu pe zi.
Acum se așteaptă ca fiecare bărbat să realizeze câte trei pe zi și nu se poate ține pasul cu cererea, obligându-l pe proprietar să recruteze mai mulți producători de sicrie. Înainte de pandemie, produceau mai puțin de un sicriu pe zi - uneori doar unul pe săptămână. Acum se așteaptă ca fiecare bărbat să facă trei sicrie pe zi - iar proprietarul și-a angajat de două ori mai mult personal, pentru a ține pasul cu cererea.
„Volumul de muncă este prea greu pentru noi acum”, a spus Joseph Mureithi, constructor de sicrie în vârstă de 34 de ani. „Lucrăm un program foarte încărcat și suferim de oboseală” a mai spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News