Și eu am avut o relație cu Răzvan Băltărețu. Discuția a început de aici: Va fi bine, eu sunt încrezător. Am văzut cum scriai pentru DC News, astfel că n-am îndoieli
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Răzvan
Răzvan
Astăzi poți să zici orice despre oricine. 

Unele persoane au ajuns să fie, în 2024, crezute doar pentru că spun că au fost victime. Ne referim, desigur, la cazul ziaristei Adina Florea care îl acuză pe jurnalistul Răzvan Băltărețu că a violat-o. Tânăra a decis să vorbească despre acest lucru după nouă ani.

Răzvan Băltărețu a spus că nu a violat-o. Sub nicio formă. Pe de altă parte, chiar Adina Florea spune că, după viol, a continuat relația cu el. De noaptea minții, nu?! Continui relația cu călăul tău? Poate am eu o putere de înțelegere redusă.

Ceea ce mi se pare revoltător este cum poate cineva să-ți termine cariera în doi timpi și trei mișcări, fără să fie aduse dovezi. Mai multe publicații au încheiat colaborarea cu Răzvan Băltărețu, deși tânărul a spus că nu a violat-o pe această femeie cu care, de altfel, a avut o relație. 

În 2024, poți să zici orice despre oricine. Și gata. Ești cancellat. Nu trebuie să aduci dovezi. 

Toată lumea a sărit la gâtul lui Răzvan Băltărețu, într-o situație în care - repet: nu există dovezi ale unui viol și în contextul în care jurnalistul a zis clar că nu a violat-o. Sau dacă există dovezi, tânăra nu le-a adus. Adică este cuvântul ei împotriva cuvântului său. 

Și eu am avut o relație cu Răzvan Băltărețu. M-a violat intelectual. M-a pus la treabă. M-a scos la produs. De texte.

Făcusem practică la DC News și de acolo m-a „furat”, pentru scurtă vreme, la o altă redacție. N-am stat prea mult pentru că am revenit la DC News, dar mi-a rămas în minte cât de apreciat era. Mi-am amintit și eu, ca jurnalista care spune că a fost violată, după 15 ani, ce ziarist bun era Răzvan Băltărețu. Și încă mai este, chiar dacă astăzi a fost cancellat în urma unei acuzații de viol, acuzație pe care el a negat-o.

„Va fi bine, eu sunt increzator. Am vazut cum scriai pt dcnews, astfel ca n-am indoieli. Pe educatie poti face un reportaj despre profesori interesanti din scolile romanesti. Adica, e de preferat sa ai si articole proprii, documentate, de pe teren. Aici e libera treaba. Ai un subiect interesant, vorbesti cu seniorul, va fi unul, si stabiliti. Nu cred ca vei avea probleme aici dupa cum te-ai descurcat cu subiectele pentru dcnews”, îmi scria în 2012 când mă încuraja să rămân în redacția respectivă.

Și toate discuțiile noastre erau strict profesionale. Și mereu te încuraja când simțea că nu ai încredere în tine. Am plecat din redacția respectivă pentru că nu-mi plăcea mediul.

Sigur, a fi jurnalist bun, profesionist, nu înseamnă că nu poți să fii și violator. Dar asta este altă discuție.

Mi se pare nedrept să ștergem pe jos cu Răzvan Băltărețu doar pentru o mărturie pe care jurnalistul a negat-o. Într-adevăr, nu știm adevărul din moment ce vorbim despre o presupusă faptă petrecută acum nouă ani, dar care - repet - este negată de presupusul agresor.

Ce mi se pare revoltătoare este reacția redacțiilor care imediat aruncă oamenii la coșul de gunoi. Să reacționezi sub imperiul isteriei colective pare că tu, ca redacție, faci doar lucruri de fațadă, doar pentru că „așa dă bine”.

Dacă Răzvan Băltărețu ar fi ales tăcerea pe acest subiect, mi se părea firesc ca redacțiile să întrerupă colaborarea cu el, dar atâta timp cât omul a zis clar că nu a violat pe nimeni, mi se pare de noaptea minții. 

Violatorii n-au ce căuta în societate, dar care este violatorul aici?! 

Atenție: acest text nu contestă declarațiile făcute de Adina Florea, doar ridică un semn de întrebare cu privire la anularea unui om care neagă faptele.

„E omul care în iulie 2015, atunci când aveam abia 20 de ani împliniți, s-a urcat peste mine și m-a violat în timp ce-i urlam nu. apoi a adormit în patul meu, iar eu am plecat să dorm pe malul Dâmboviței, în fața căminelor de la Grozăvești”, spune jurnalista.

În altă ordine de idei, decât să dormim, după un viol, pe malul Dâmboviței, în fața căminelor de la Grozăvești, poate ar trebui să mergem direct la Poliție. Sau poate că nu mergem fix atunci pe loc - pentru că suntem traumatizate - dar măcar a doua zi, a treia zi. După 15 ani nu mai avem decât o luptă surdă între doi oameni care n-au dovezi, au doar cuvinte unul împotriva celuilalt.

Și eu am avut o relație cu Răzvan Băltărețu.

Profesională, dacă cumva nu este clar.

Acest text este o opinie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
pixel