Data publicării:
Și-a luat mâna de pe Roșia Montană! Instituția care renunță la sit, în contextul RĂZBOIULUI POLITIC
Roșia Montană, din motive multiple, a ajuns să fie mobilul unor războaie economice, politice și sociale. Sub presiunea socială, în ultima zi, Guvernul Orban a cerut înscrierea sitului Roșia Montană în patrimoniul UNESCO. Dar despre Roșia Montană se vorbește și într-un proces în care României i se cer despăgubiri de peste 4 miliarde de euro.
Despre Roșia Montană vorbesc și politicienii și ONG-urile. Nu mai vorbesc însă, instituțiile de cultură.
”Exploatarea auriferă de la Roșia Montană constituie epicentrul unei tumultuoase dezbateri publice în România. Spre a sensibiliza opinia publică europeană asupra acestei controverse cu profunde implicații ecologice, industriale, sociale și culturale, un festival de film documentar și un simpozion vor avea loc la Paris în zilele de 26 și 27 mai. Vor fi evaluate riscurile generate de exploatarea pe bază de cianuri a aurului munților Apuseni și prezentate proiecte alternative prentru dezvoltarea durabilă a acestei regiuni cu un semnificativ patrimoniu cultural și natural.” scria, cu mulți ani în urmă, pe site, ICR.
”În ultimii trei ani, nu am avut niciun proiect legat de Roșia Montană, tocmai pentru că subiectul este unul de controversă politică, legală, între diverse părți care au interese. Nu avem în vedere anul acesta niciun proiect legat de Roșia Montană. Chiar dacă l-am avea, ar trebui evitat, pentru că el este deja un subiect al actualității politice, e un proces în curs între statul român și o firmă care ar fi trebuit să exploateze Roșia Montană. Cred că, în acest context, ICR ar trebui să nu intervină nici măcar prin organizarea unor evenimente legate de Roșia Montană” a explicat Mirel Taloș, în interviul DCNews.
Vezi și: Roșia Montană, în UNESCO? Val Vâlcu: Politic, au învins. Urmează să fie plătit PREȚUL
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News