Shell cumpără 9% din pachetul de gaze North Field South din Qatar
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Shell investește în cel mai recent proiect de gaz natural lichefiat al Qatarului, la doar câteva luni după ce a investit într-un alt plan de expansiune al țării din Golf.

La o ceremonie de semnare la Doha, ministrul Qatar al Energiei, Saad Al-Kaabi, a anunțat duminică că Shell va achiziționa un pachet de 9,375% din North Field South, ceea ce va crește capacitatea de producție de GNL a Qatarului cu 16 milioane de tone pe an, informează Almayadeen.

TotEnergies SE s-a alăturat proiectului și în septembrie, cu o participație de 9,375% în valoare de aproximativ 1,5 miliarde USD. Kaabi a declarat anterior că Qatar vinde o participație combinată de 25% către patru companii, urmând să fie anunțați încă doi parteneri.

Qatar își crește capacitatea de producție și lichefiere ca răspuns la o creștere globală a cererii de gaze. 

Directorul executiv al Shell, Ben van Beurden, a comentat cu privire la limitarea temporară a prețului gazelor naturale în Europa, spunând că politicienii UE înțeleg că planul este complicat.

”Sunt sigur că acest lucru se va rezolva într-un mod adecvat și responsabil, care va aduce cu adevărat beneficii atât piețelor, cât și consumatorilor din Europa”, a spus directorul executiv al Shell, Ben van Beurden. Beurden a mai adăugat că Europa va trebui să reducă cererea de gaze din partea industriei.

Șeful Shell: Guvernele ar putea avea nevoie să taxeze firmele energetice pentru a-i ajuta pe cei săraci

Ben van Beurden, șeful companiei de petrol și gaze, a declarat la o conferință de energie la Londra: ”Într-un fel sau altul trebuie să existe intervenția guvernului pentru protejarea celor mai săraci. Asta poate însemna probabil că guvernele trebuie să taxeze oamenii din această cameră pentru a plăti pentru asta. Există o discuție de purtat despre asta, dar cred că este inevitabil.”

Săptămâna trecută, miniștrii UE au convenit să profite de câștigurile extraordinare ale companiilor și să le redirecționeze către clienți și întreprinderi, ca parte a unui pachet energetic inițial.

Executivul UE speră să strângă 140 de miliarde de euro prin intermediul taxelor. Blocul și-a stabilit, de asemenea, un obiectiv de a reduce consumul de energie, scrie The Guardian.

La începutul acestui an, fostul cancelar Rishi Sunak a anunțat o taxă excepțională pentru operatorii de petrol și gaze din Marea Nordului, în efortul de a strânge 5 miliarde de lire sterline.  Cu toate acestea, Liz Truss a refuzat până acum să extindă acest lucru la companiile energetice, în ciuda faptului că trebuie să își finanțeze garanția prețului energiei, care limitează facturile.

UE a discutat, de asemenea, limitarea prețului gazelor naturale și al energiei în încercarea de a proteja consumatorii. Van Beurden a spus că acest lucru ar putea împiedica eforturile de a aduce mai mult gaz în Europa, deoarece țările încearcă să înlocuiască deficitul de gaz rusesc după invazia Ucrainei.

 

Compania Shell are profituri record și oferă bonusuri personalului, pe măsură ce facturile la energie cresc

Gigantul energetic Shell va oferi angajaților săi un bonus unic de 8% după ce compania a raportat profituri record din prețurile ridicate la petrol și gaze. Majoritatea celor 82.000 de angajați pe care îi are în întreaga lume vor primi un spor de salariu, dar directorii de top vor fi excluși.

Shell a spus că bonusul reflectă succesul său financiar și „nu a fost un răspuns” la creșterea costului vieții.

Profiturile extraordinare ale companiilor energetice au determinat apeluri pentru taxe mai dure pentru a ajuta familiile cu facturi în creștere.

Acest lucru se datorează faptului că meteorologii prevăd că facturile obișnuite ale energiei casnice vor atinge peste 3.600 de lire sterline pe an în această iarnă. În octombrie 2021, o factură medie era de 1.400 de lire sterline pe an.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel