Sha'Carri Richardson, diferită de Valieva. Cannabisul ar fi altceva față de trimetazidină
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Cazul atletei americane Sha'Carri Richardson ar fi diferit de cel al patinoatoarei Kamila Valieva. 

Cazul de dopaj al atletei americane Sha'Carri Richardson, care a ratat Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo în urma unei interdicţii de o lună, este diferit de cel al patinatoarei ruse Kamila Valieva la JO de iarnă de la Beijing, a anunţat miercuri Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), citat de Reuters și Agerpres.

Comentariile CIO vin după ce Richardson (21 ani), suspendată anul trecut timp de o lună după un test antidoping pozitiv la canabis, a pus sub semnul întrebării decizia de a i se permite Kamilei Valieva să continue să concureze la JO 2022, pe fondul unui caz de dopaj în curs, afirmând chiar că ar fi vorba de o discriminare rasială.

"Totul ţine de culoarea pielii", a scris sprintera într-un mesaj postat luni pe Twitter. "Puteţi să-mi daţi un răspuns solid despre diferenţa dintre situaţia mea şi a ei? Mama a murit şi nu am putut alerga, iar eu eram una dintre favoritele pentru top 3. Singura diferenţă pe care o văd este că sunt o tânără de culoare", a adăugat specialista pe distanţa de 100 m.

Richardson ar fi fost testată cu mult timp înainte de JO

Purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, a precizat miercuri că "fiecare caz este foarte diferit", iar în ceea ce o priveşte pe Richardson "ea a fost testată pozitiv pe 19 iunie (2021), cu mult înaintea Jocurilor de la Tokyo", amânate cu un an din cauza pandemiei.

"Rezultatele ei au venit în avans pentru USADA (Agenţia antidoping a Statelor Untite), permiţându-i să trateze cazul la timp, înaintea Jocurilor, Domnişoara Richardson a acceptat o perioadă de ineligibilitate de o lună, care a început pe 28 iunie. Aş sugera că nu există o mare asemănare între cele două cazuri", a spus Adams.

Se aştepta ca Sha'Carri Richardson să fie una dintre cele mai mai atracţii de la Tokyo, după ce a câştigat proba feminină de 100 m din cadrul selecţiilor olimpice americane. Ea a declarat ulterior că acţiunea de a consuma canabis a venit pe fondul emoţiilor pe care le-a avut la momentul respectiv în urma decesului mamei sale.

Valieva, testată pozitiv la trimetazidină

Luni, însă, americanca a cerut un răspuns din partea CIO în privinţa deciziei de a i se permite rusoaicei Kamila Valieva să concureze în continuare la Jocurile de la Beijing.

Valieva, în vârstă de 15 ani, a fost testată pozitiv pe 25 decembrie 2021, dar rezultatele analizelor sale au fost raportate abia pe 8 februarie, la o zi după ce a câştigat aurul pe echipe la patinaj artistic, sub culorile Comitetului Olimpic Rus.

Din cauza situaţiei Kamilei Valieva, CIO a decis să nu acorde medaliile olimpice în concursul pe echipe şi nici în proba individuală feminină, dacă rusoaica se va clasa pe unul dintre primele trei locuri, până la soluţionarea cazului ei de dopaj, aflat în derulare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel