Sfaturi pentru a observa pe deplin Luna Albastră. Fenomen astronomic neobișnuit
Duminica aceasta, 22 august 2021, ne vom bucura de un fenomen astronomic neobișnuit: Blue Moon (Luna Albastră).
În ciuda acestui nume special, denumirea de Lună Albastră nu se referă la culoarea sa. Mulți spun că este a doua Lună plină în aceeași lună calendaristică. Acest lucru se întâmplă pentru că Luna orbitează Pământul la fiecare 29 de zile, deci ocazional este necesar să fie două într-o lună. Acesta este motivul pentru care este atât de specială.
Astfel, potrivit departamentului de Astronomie al Institutului Național Geografic (IGN), în această vară, lunile pline au fost pe 24 iunie și 24 iulie. Mai exact, satelitul va intra în această fază duminică la 15:02, în plină zi, așa că va trebui să așteptăm până noaptea pentru a vedea acest fenomen.
De ce este Luna plină Albastră atât de specială?
Este un eveniment care se întâmplă la fiecare doi ani și jumătate. „Lunile pline sunt la distanță de 29 de zile, în timp ce majoritatea lunilor au 30 sau 31 de zile, deci este posibil ca două luni pline să se potrivească într-o singură lună”, subliniază NASA. În orice caz, coincidența a două luni pline în aceeași lună nu înseamnă că există o influență fizică asupra satelitului terestru și nici nu își schimbă proprietățile, conform 20min.es. De asemenea, Luna Albastră nu înseamnă că va fi complet albastră. Poate dobândi o nuanță cenușie, așa cum s-a întâmplat cu ocazii anterioare din cauza prezenței particulelor în atmosferă, cum ar fi cenușa sau fumul.
De fapt, originea numelui nu are nimic de-a face cu culoarea albastră, ci provine din engleză - „blue moon”. Prima utilizare înregistrată a acestui termen datează din 1528, explică NASA, iar zvonurile despre originea sa includ o frază în limba engleză veche care se traduce prin „lună perfidă” cu referire la evenimente neobișnuite. „Din anii 1940, termenul de Lună Albastră a fost folosit și pentru a doua lună plină într-o lună care are două luni pline”, adaugă cei de la NASA.
Sfaturi pentru a observa pe deplin această lună plină
Această lună va rămâne pe cerul nopții, pe deplin luminos, și poate fi văzută noaptea, deși este recomandat să o observați din zone care nu-s ”poluate” luminos.
Va fi posibil să vedeți Luna Albastră fără a apela la instrumente optice și se recomandă să nu existe obstacole care să vă împiedice vederea, cum ar fi copacii sau clădirile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News