Data publicării:

Sfaturi nutriționale pentru masa de Crăciun. Cei care au ținut post trebuie să acorde atenție mare

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Cei care au ținut post nu ar trebui să se grăbească la produsele din carne. Cantitatea și calitatea trebuie îmbinate astfel încât să avem cât mai mult și cât mai calitativ. Masa de Crăciun trebuie împărțită pe mai multe zile, nu toate produsele la o singură masă.

​Este un fapt știut că sărbătorile în România readună la masă familii, dar și fel de fel de meniuri de mâncare. Una dintre problemele cele mai mari când vine vorba despre masa de Crăciun, dar și de Anul Nou, este dată de combinarea nepotrivită a mâncărurilor. Masa de Crăciun a majorității românilor este compusă din carne, iar asupra acestui lucru specialiștii trag mai multe semnale de alarmă, mai ales când vorbim de acei pofticioși care se opresc peste limită.

Pe de altă parte, o altă provocare este a acelora care nu vor să se îngrașe, dar care doresc să profite din plin din mesele de sărbători.

Persoanele care țin post, de asemenea, nu ar trebui să se grăbească să revină la mesele tradiționale, mai ales dacă este vorba despre aceia care au respectat toate cele 40 de zile anterioare zilei de Crăciun.

Lygia Alexandrescu, nutriționist, vine cu câteva sfaturi și trucuri pentru cei care se regăsesc în categoriile de mai sus.

Sfatul numărului 1 al nutriționistului: putem mânca din toate, dar împărțit pe mese, nu toate produsele tradiționale înghesuite la o singură masă.

Cum ar trebui să arate meniul în ziua de Crăciun

„Putem începe dimineața cu un ou, cu un produs lactat, un pic de brânză. Dacă suntem iubitori de carne de porc, putem consuma cantități mici de produse reci, precum tobă, lebăr, dacă sunt făcute în casă. Atunci când acestea sunt făcute în casă este ideal, pentru că în acest caz putem avea control pe ingrediente, putem limita cantitatea de sare și de grăsimi adăugată în produsul finit. E bine să fim cât mai aproape de tradiție, să folosim rețetele bunicilor sau să găsim o sursă bună de produse de la care să cumpărăm, adică să aibă un termen de valabilitate destul de scăzut”, explică Lygia Alexandrescu, potrivit Hotnews.

Produse cu procent ridicat de carne

Mai departe, specialista transmite că este necesar să ne asigurăm că procentul de carne trecut pe etichetă este unul cât mai mare, înainte să punem pe masă delicatesele.

„Ne uităm pe eticheta alimentului, iar descrierea să înceapă cu cuvântul carne, nu cu apă, proteine sau cifre, ci carne. Este foarte important ca acel produs să conțină minimum 80% carne, iar atunci îl putem considera un produs de calitate”.

În plus, ar trebui să fim foarte atenți și la aditivii din aceste produse, subliniază Lygia Alexandrescu: „Atenție la E710, adică mă refer aici la potențiatori de gust, la potențiatori de culoare, pentru că se folosesc foarte mult, și la nitritul de sodiu. Încercăm să cumpărăm ceva care are termen de valabilitate mic și în cantitate mică, în așa fel încât să nu fim nevoiți să aruncăm din produs și să combatem risipa alimentară.”, a mai explicat specialista, pentru sursa menționată.

Cantitatea recomandată

„Din punct de vedere al cantității de alimente pe care le gătim, haideți să numărăm câți membri ai familiei suntem și să mai adăugăm două porții, nu mai mult de atât. Pentru că nu putem să gătim pe perioadă mai mai lungă de 3 zile, indiferent dacă e cald sau frig afară, mâncarea este tot perisabilă. Chiar dacă este frig afară, tot ce înseamnă produs animal înseamnă risc de contaminare cu diverse bacterii, chiar și în frigiderul nostru.”, a încheiat Lygia Alexandrescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel