Data publicării:

Sfârşitul turismului pe litoralul românesc. "După nesimţirea cu preţurile... Benzină nu poţi să iei din Kazahstan, dar concediul poţi să îl faci în Bulgaria"

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Facebook Robin Simion
Facebook Robin Simion

Vara 2022 a reprezentat cel mai slab sezon estival pe litoralul românesc, transmit antreprenorii. Se pare că doar voucherele de vacanţă au mai adus turiştii, care altfel au fugit în Bulgaria, Grecia sau Croaţia. Unul dintre motivele pentru care au mers la sud de Dunăre a fost reprezentat şi de preţurile mari din România, comparativ cu condiţiile oferite. 

"Tichetele de vacanţă în continuare susţin enorm turismul românesc şi în mod special vorbim acum despre litoral, pentru că, dacă nu am fi avut această circulaţie a tichetelor de vacanţă acum şi dacă Guvernul României ar fi luat decizia nefastă în decembrie de a stopa emiterea tichetelor de vacanţă, numărul turiştilor români în România, în vacanţă în România, în acest moment, ar fi fost chiar şi mai mic", a declarat Corina Martin, preşedintele de onoare al Asociaţiei Patronale Resto Constanţa, conform Rador.

Se anunţă sfârşitul turismului pe litoralul românesc

"Mai ţii minte cum ne bucuram în 1989 de un film pe care 99% cred că nu l-au văzut, dar apreciau titlul: Noiembrie, ultimul bal. Fusese ultimul Congres al partidului în noiembrie. Părerea mea e că e ultimul sezon la mare anul ăsta. După nesimţirea cu preţurile, nu cred că revine. Se merge pe un circ vicios, tot în jos", a spus Val Vâlcu la Nod în Papură. 

"Sunt două chestiuni. Costurile sunt mari în România, nu există niciun fel de sprijin. Dar mai există ceva. Lipsa experienţei turistice i-a făcut pe toţi hotelierii ăştia, mulţi fără nicio expertiză, să îşi tragă venitul ăla mare de tot, să îşi scoată paguba", a replicat sociologul Alfred Bulai. 

"Dar asta îi va crea o pagubă la anul. Sau poate definitiv!", a intervenit Vâlcu. 

"Într-o companie adevărată, de multe ori firma care a lansat un hotel sau un plan turistic nu vrea profit în primii trei ani. Nu pleci de la ideea asta, că nu ai cum. Până se creează piaţă, începi cu preţuri mici, ca să fie zona atractivă. 

Am fost acum mulţi ani la mare, la un arab, avea o chestie făcută pe lângă Mamaia. Nişte preţuri incredibil de mici. Şi am fost şocat, era mişto de tot. Acum nu îmi mai permit, e super scump, dar a început de jos. Pe ideea în care tu rupi ca să scoţi paguba pe doi ani, nu ai cum", a continuat Alfred Bulai. 

"Benzină nu poţi să iei din Kazahstan, dar concediul poţi să îl faci în Bulgaria"

"Pagubă care nu a fost, că vara au fost ridicate restricţiile. (n.r. hotelierii) Nu îşi dau seama că nu sunt în poziţia lui OMV, spre exemplu. La benzină nu ai încotro. Nu ai alternativă, nu poţi să te duci să iei benzină din Kazahstan. Dar concediul poţi să îl faci în Bulgaria. Sau în Deltă, unde nu au crescut preţurile. Şi acolo impactul combustibililor e mult mai mare, duci cu barca marfa. Oamenii fac eforturi, se vede. În vreme ce la mare am auzit de 40 lei o ciorbă. Nu e o glumă. Cu 200 lei nu faci faţă! Vorbim de 40 euro totuşi", a mai spus Val Vâlcu. 

"Nouă nu ne intră în cap un lucru. România nu este o ţară de turism de mare adevărat. Este o ţară de nişă, pentru un anumit gen de turist", a replicat Bulai. 

Val Vâlcu a concluzionat spunând că "poate e mai bine aşa. Să se spargă odată balonul ăsta umflat". 

Youtube video image

Cel mai slab sezon turistic, e goală staţiunea". Prof Ispas: Vă plăceau carele alegorice ale lui Mazăre?

Gabriel Liviu Ispas, profesor universitar, arată ce lipseşte turismului românesc, în contextul "corului de bocitoare care plânge azi soarta turismului". 

"Corul bocitoarelor, mai mult sau mai puțin profesioniste, plânge azi soarta turismului românesc! Dar nimeni nu se uită la turistul român. Aceiași îmbuibați, picoli în vremea privatizării, azi mari patroni, ne explică, perfect agramat, că problema e la cei care vor să își gătească în hoteluri!

E ușor a spune că turistul e cel necivilizat! Nu prețurile nesimțite, nu lipsa calității, nu puterea de cumpărare! Ce oferi tu, hotelier român pentru 100 euro/noapte? Cine a fost între cei care au dezvoltat apart-hotelurile? Nu domnia ta, sprijinit fiind de toate regimurile politice? Vă plăceau carele alegorice ale lui Mazăre, dar nu vă uitați la transformarea statiunii Mamaia într-un cartier de blocuri!

În pandemie, bani la horeca…săracii, cât au suferit! Minciună, au suferit și suferă angajații…dar cine să înțeleagă politicile economice?

Sudul litoralului a fost distrus de privatizările imbecile! După 20 de ani, sudul revine!

Mamaia-Năvodari se sufocă în propriul miros pestilențial! E doar imaginea sfârșitului unei epoci!

În timp ce avem un minister al turismului (care turism?), în Lefkada te întâmpină un banner sugestiv: bine ați venit, frați români!

Se mai poate face ceva? DA, dar primul pas e să fie scoși proștii din funcțiile publice! Vai, ce-am zis!", a scris prof. Ispas pe Facebook.

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel