Sfârșitul anului 2022, marcat de recesiune în zona euro. Indicatorul PMI, cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Criza energetică. UE va propune un fond de 40 de miliarde de euro pentru contracararea efectelor exploziei preţurilor. Foto - pexels
Criza energetică. UE va propune un fond de 40 de miliarde de euro pentru contracararea efectelor exploziei preţurilor. Foto - pexels
Sfârșitul anului 2022 va fi marcat de recesiune în întreaga zonă euro. 

Luna septembrie a marcat adâncirea scăderii activității economice în zona euro. Orice speranțe că regiunea ar putea evita recesiunea au fost nimicite. Momentul este unul de mare presiune pe BCE: inflația record pune presiune pe Banca Centrală să acționeze, arată datele S&P Global, conform Reuters.

Situația economică generală: Cel mai redus nivel al indicatorului PMI din ultimele două decenii 



Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut la 48,1 puncte în septembrie, de la 48,9 de puncte luna precedentă. Analiştii se aşteptau la o diminuare de până la 48,5 de puncte. Datele din septembrie reprezintă cel mai redus nivel din ultimele 20 de luni al indicatorului care evaluează situaţia economică generală.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

”Datele finale pentru septembrie sugerează că presiunea preţurilor în zona euro nu a început să se atenueze, chiar dacă activitatea pare să fie în declin. Credem că unele economii, cum ar fi Germania, se contractează deja, şi ne aşteptăm ca zona euro ca întreg să fie în recesiune în trimestrul patru din 2022", a apreciat Jessica Hinds de la Capital Economics, conform Agerpres. 

Activitatea în sectorul serviciilor s-a redus în Germania, Italia şi Spania, în timp ce în Franţa a fost mai slabă decât estimările iniţiale. Conform unui sondaj realizat de Reuters, există şanse de 60% ca zona euro să intre în recesiune în perioada următoare, în timp ce pentru Marea Britanie şansele sunt de 75%.

Indicatorul PMI din sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a scăzut în septembrie la 48,8 de puncte, de la 49,8 puncte luna precedentă, la cel mai redus nivel din februarie 2021.

Prima economie a Europei, Germania, alunecă spre o ”recesiune hibernală”

Prima economie a Europei, Germania, se pregătește de recesiune. Ar urma să se întâmple în iarna ce urmează, din cauza impactului semnificativ al crizei energetice asupra gospodăriilor şi companiilor. Avertismentul vine de la principalele institute de analize economice din Germania, dar și de la Banca Centrală a Germaniei. 

În prognozele sale de toamnă, publicate luni, Institutul IFO a anunţat că se aşteaptă ca Produsul Intern Brut (PIB) al Germaniei să înregistreze un avans de 1,6% pe ansamblul acestui an, urmat de o contracţie de 0,3% anul următor. IFO, unul din cele mai influente institute de analize din Germania, este primul care prevede o contracţie a PIB-ului primei economii europene în 2023. IFO mizează pe o recesiune tehnică în primul trimestru din 2023, cu o scădere de 0,4% a PIB, după un recul de 0,2% în ultimul trimestru al acestui an.

”Nu ne așteptăm să revenim la normal până în 2024”


"Reducerea livrărilor de gaze din Rusia pe parcursul verii şi majorările drastice de preţuri pe care le-au declanşat fac ravagii asupra revenirii economice după coronavirus", a declarat directorul de prognoze de la IFO, Timo Wollmershäuser. "Nu ne aşteptăm să revenim la normal până în 2024, cu o creştere economică de 1,8% şi o inflaţie de 2,5%", a adăugat Wollmershäuser. Citește continuarea aici

Citește și: Creşterea economică a României, încetinită. BNR: Sub impactul escaladării războiului din Ucraina şi al extinderii sancţiunilor asociate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel