Sfântul Vasile, părintele monahismului oriental, serbat la 1 ianuarie. Ce trebuie să facă fetele nemăritate
Prima zi a unui nou an calendaristic este data în care creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Vasile cel Mare, episcop de Cezareea, considerat părintele monahismului oriental, fiind, de altfel și și primul ierarh care întemeiază, pe lângă biserici, aziluri şi spitale pentru săraci, leprozerie, dar şi un aşezământ pentru recuperarea prostituatelor. Însă, tot în această zi, tradiția populară recomandă o serie de obiceiuri, menite a acorda creştinii şansa divină de a se înnoi sufletește, odată cu Noul An.
Cine a fost Sfântul Vasile
Considerat unul dintre cei mai importanţi părinţi ai Bisericii Ortodoxe şi unul dintre cei mai mari teologi ai creştinătăţii, Sfântul Vasile Cel Mare, episcopul Cezareei, a trăit în secolul al IV-lea şi provenea dintr-o familie creştină deosebită: sora, Macrina, şi fratele său, Grigore din Nyssa, au devenit, de asemenea, sfinţi.
Încă din copilărie, se spune în tradiția creștină, Sfântul Vasile a uimit prin anumite gesturi: dacă atingea plantele ofilite, acestea se înviorau, iar atunci când mângâia animalele bolnave ele se însănătoşeau. Ulterior, în tinerețe, Sf. Vasile, mare iubitor de învățătură, a urmat şcoli în Cezareea, Bizanţ şi Atena, și s-a remarcat prin profunde cunoştinţe în filosofie, astronomie, geometrie, medicină şi retorică. Scrierile sale strălucite pun bazele vieţii monahale sistematice, Sf. Vasile fiind considerat părintele monahismului oriental.
Pentru cunoașterea monahismului, Sfântul Vasile a călătorit în Siria, Palestina, Egipt și Mesopotamia. Potrivit creştinortodox.ro, planul de organizare a vieții monahale l-a alcătuit Sfântul Vasile după anii petrecuți alături de ucenicii Sfântului Pahomie cel Mare și de anahoretii care trăiau după regulile Sfântului Antonie cel Mare.
Tot Sfântul Vasile este cel care a scris Regulile vieții monahale și a pus bazele Filocaliei cu Sfăntul Grigorie, acestea rămânând în Biserica de Răsărit temelia organizării vieții mănăstirești.
Sfântul Vasile cel Mare este cunoscut și ca protector al familiei şi al săracilor. El a acordat o mare atenţie păturii sociale sărace, venind în ajutorul acesteia prin remarcabile acte de caritate. Este cel dintâi ierarh care a întemeiat, pe lângă biserică, azile şi spitale pentru săraci şi pentru bătrâni, solicitâd celor bogaţi să vină în ajutorul persoanelor nevoiaşe. Istoria bisericească îl consideră pe Sfântul Vasile fondatorul moral al "Crucii Roşii"!
După moartea părinților săi, care a intervenit când Sfântul Vasile era încă un copil, acesta împreună cu fratele mai mic, cel care a devenit Sfântul Grigorie de Nyssa, și-au împărţit săracilor întreaga avere moștenită, ceea ce a deschis drumul unui şir de binefaceri pentru săraci şi pentru cei neputincioşi, consemnate de istoria creştinismului sub numele de "Vasiliade".
Sf. Vasile a murit în anul 379, când încă nu împlinise 50 de ani, iar la înmormântarea sa au participat mulţime de creştini şi păgani, dovadă a marii sale popularităţi, a mai spus părintele Ciprian Apetrei.
În această zi a anului, fetele nemăritate împletesc crenguţe de măr, pe care atârnă busuioc, o batistă, o pară argintată, un şir de mărgele şi un inel. Apoi ascund aceste crenguţe afară. În tradiţia populară, se spune că, dacă a doua zi, găsesc aceste împletituri acoperite cu brumă, se vor mărita cu un om bogat. În caz contrar, se vor căsători cu un om sărac.
Pentru a afla dacă în anul respectiv tânăra se va căsători, ea trebuie să meargă la grajd sau la cocină, lovesc vaca sau porcul cu piciorul şi spun „anul acesta“ sau „anul viitor“. Dacă porcul guiţă, ori vaca se mişcă de la prima strigare, fata se va mărita în următoarele luni. În cazul în care se mişcă la vreuna din următoarele strigări, domnişoara se va căsători peste unul sau peste doi ani.
Alte tradiții vorbesc despre prima persoană care trebuie să-ți intre în casă de Sfântul Vasile: trebuie să fie un bărbat, iar în funcție de starea sa materială, bogat sau sărac, așa îți va fi și anul.
Ca să ai noroc tot anul, în această zi e bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac același lucru fiind valabil și dacă îţi ţiuie urechea stângă.
Dacă vrei să fii curat și sănătos tot anul, trebuie, de Sfântul Vasile, ca după ce te speli pe faţă, să te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint.
Tot în tradiția populară se spune că nu trebuie să dormi de Sfântul Vasile. altfel, rişti să fii leneş tot anul.
De ce se urează de Sfântul Vasile
La români, noaptea dintre ani se mai numește și Seara Sfântului Vasile, despre care se spune că în această perioadă cerul se deschide de trei ori pentru câte o clipă.
În plus, Sfântul Vasile fiind unul dintre sfinţii care au făcut minunile cele mai mari, este considerat păzitor de duhuri rele, cu mare putere asupra dracilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News